Tarihi Şahsiyetler

VIII. Henry Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

HENRY VIII (1491-1547)

İngiltere kralı. İngiltere’de Reform’u başlatmış, merkezi otoriteyi güçlendirmiştir.

28    Haziran 1491’de Greenwich’te doğdu, 28 Ocak 1547’de Londra’da öldü. Tudor hanedanının kurucusu VII.Henry (1457-1509) ile kraliçe York’lu Elizabeth’in oğludur. Rönesans’ın etkisindeki bilim adamlarınca eğitildi. Bilim, müzik ve sporla uğraştı; Latince, Fransızca, İtalyanca, daha sonra da İspanyolca öğrendi.

Ağabeyi Arthur ölünce Nisan 1502’de veliaht ilan edildi. Şubat 1503’te Galler prensi ve Chester kontu oldu. Babasının ölümü üzerine 22 Nisan 1509’da tahta çıktı. Aynı yıl ağabeyi Arthur’un dul karısı, İspanya Kralı V.Fernando’yla I.Isabella’nın kızı Catherine ile evlendi. Kaymbabası V.Fernando’ nun ve yeni güç kazanmaya başlayan bir din adamı olan Thomas Wolsey’nin (1475-1530) önerilerine uyarak Fransa’ya karşı Papalık, Venedik ve İspanya’ nın oluşturduğu Kutsal İttifak’a katıldı. 1513’te Fransa’ya savaş açarak Therouanne ve Tournay’ı aldı. Fransa’yla ittifak içinde olan İskoçlar İngiliz ordusunun Fransa’da olmasından yararlanarak İngiltere’ye saldırdılarsa da Eylül 1513’te Flodden’de yenildiler; Henry’nin eniştesi İskoçya Kralı IV.James bu savaşta öldürüldü. Fransa’ya karşı kazanılan zaferden sonra Wolsey hızla yükseldi, Lordlar Kamarası başkanı ve kardinal oldu. Ingiltere’nin dış politikasının belirlenmesinde hemen hemen tek söz sahibi kişi, aynı zamanda da Henry’nin en güvendiği yardımcısı olmuştu.

1515’te I.François Fransa kralı oldu. V. Fernando’nun 1516’da Kutsal Roma Germen imparatoru
I.Maximilian’ın da 1519’da ölmeleri üzerine her ikisinin toprakları da torunları V.Charles’ın (Charles Quint) yönetimi altında birleşti. Kıta Avrupası’nda güçler dengesi değişmişti. Ingiltere bu iki büyük güç arasında bir denge siyaseti izlemeye başladı. Henry 1520’de Fransa’da Calais yakınlarında önce I.François’ yla, ardından V.Charles’la görüştü. 1525’te V.Charles’ın I.François’yı Pavia’da yenerek İtalya’yı ele geçirmesi ve papalığı denetimi altına alması Wolsey’y-le Henry’nin planlarını bozdu; V.Charles artık Avrupa’nın en büyük gücüydü ve İngiltere de onun egemenliği altına girme tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Wolsey bu durum karşısında yeniden Fransa’yla ittifak içine girmenin yollarını aramaya başladı.

İlgili Makaleler