Türk Edebiyatı

Veb Ofset (Simavi Kardeşler) Tarihçesi, Hakkında Bilgi

VEB OFSET Hürriyet gazetesi sahiplerinden Haldun ve Erol Simavi tarafından kurulan basım ve yayın şirketi (kuruluşu 1963).

Veb Ofset tesisleri başlangıçta Fotoroman, Zıp zıp gibi haftalık eğlence dergilerinin hazırlanmasında kullanıldı. Gene aynı tesislerde 1965’ten başlayarak Türkiye’deki günlük gazete standartlarından farklı bir düzeni ve planı olan Yeni Gazete çıkarıldı. Bu sırada tesisin rotatifleri, kameraları, renk ayırma cihazları, laboratuvarlan tamamlanmıştı. Bunun üzerine Veb Ofset tesislerinde değişik yaş, öğrenim gruplarına ve zevklere hitap eden, okuma metinlerinden çok ilgi çekici renkli fotoğraflarla hazırlanan gazeteler çıkarıldı. Bunlann başlıcaları Son gazetesi, Saklambaç’tı. 1968’-de bunlara Günaydın gazetesi eklendi.

Böylelikle, haberde siyasi ağırlıktan çok halkın ilgisini çekme unsuruna öncelik tanıyan yeni bir yayın türü Türk gazeteciliğinde yer almış oluyordu.

Veb Ofset günlüklerinin toplam günlük tirajı 1960 sonlannda 750 000’e yaklaşmıştı. Bu sıralarda Simavi kardeşler de ayrılmışlar, Erol Simavi Hürriyet ve ek yayınlarını sürdürürken Veb Ofset ortaklığı ve yayınları Haldun Simavi’nin olmuştu. Haldun Simavi 1970 sonrasında günlük gazetelerin sayısını 4’e çıkardı. Saklambaç, Gün, Okey, Günaydın. Aynı firmanın çıkardığı dergilerin sayısı ise 9’u buluyordu: Fotoroman, Pazar, Tarkan, Seksek, Gırgır, Radyo TV, Karamurat, Ustura Kemal, Zıp zıp.

Veb Ofset’in yayın politikası 1974 başlarında çok sayıda yayınla toplumun bütün kesimlerine seslenme biçiminde belirgin hale gelmişti. Bu programın gereklerine uygun olarak baskı işleri İstanbul dışında Ankara ve Bursa’da da yapılıyor, ayrıca yayınlardan bazıları İngiltere ve Almanya’da da yabancı dillerde piyasaya sürülüyordu.

İlgili Makaleler