Edebi Şahsiyetler

Valery Larbaud Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LARBAUD, Valery (1881-1957)

Fransız, yazar. İngiliz ve Güney Amerika edebiyatındaki yeni eğilimlerin Fransa’da tanınmasına katkıda bulunmuştur.

29    Ağustos 1881’de Vichy’de doğdu, 2 Şubat 1957’de aynı kentte öldü. Varlıklı bir eczacı olan babası, kentin ünlü kaplıcalarına adını vermişti. Sor-bonne Üniversitesi’nde edebiyat öğrenimi gören Lar-baud, 1908’de mezun oldu. Ailesinden kalan mirasla, başta İspanya, İtalya, İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesini gezdi. 1935’te hastalandı ve bundan sonra yaşamını yarı felçli olarak sürdürdü. 1952’de Ulusal Edebiyat Büyük Ödülü’nü kazandı.

Larbaud, daha on beş yaşındayken şiirlerini yayımlamaya başladı. Roman ve öykülerinde kişisel deneyimlerini ve yolculuk izlenimlerini aktardı. Önemli yapıtlarından sayılan Fermina Marquez Güney Amerikalı bir genç kızın bir erkek okulunu ziyaretini, A.O.Barnabooth ise, Larbaud’nun kendisiyle özdeşleştirdiği Güney Amerikalı bir zenginin yolculuk anılarını konu alır. Amants, heureux amants (“Âşıklar, Mutlu Âşıklar”) adlı romanında, İrlandalı yazar J.Joyce’un bilinç akışı yöntemini kullanmıştır. Larbaud, roman ve şiirleriyle olduğu kadar, son dönemlerinde yazdığı İngiliz ve Fransız edebiyatına ilişkin eleştirileriyle de tanınır. Ancak ülkesinin edebiyatına asıl katkısı, Güney Amerika ve özellikle de İngiliz edebiyatından yaptığı çevirilerle olmuştur. Bunlar arasında İngiliz yazarları T.Browne ve S.Butler’ın yapıtları, ABD’li W.Whitman’m şiirleri yer alır. J.Joyce ile yakın dostluğunun da etkisiyle, onun kendine özgü yöntemlerini iyi kavramış ve başta Ulysses olmak üzere birçok yapıtını başarıyla çevirmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Fermina. Marquez, 1911 A.O.Bar-naboothj 1913; Amants, heureux amants, 1923, (“Âşıklar, Mutlu Âşıklar”); Ce vice impuni, la lecture, 1925-1941, (“Cezasız Kalan Bu Kötülük”); Jaune, bleu, blanc, 1927, (“Sarı, Mavi, Beyaz”); Journal, 1954-1955, (“Günce”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler