Felsefe Yazıları

Vajinismus Nedir, Ne Demektir, Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Vajinismus

Vajinismus, kadınlarda görülen cinsel bir işlev problemidir. Vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının istem dışı kasılarak cinsel birleşmede acı ve ağrıya neden olması veya bu sebeple cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Kasılmalar, cinsel birleşme dışında jinekolojik muayene esnasında ve vajina içine tampon yerleştirme durumlarında da ortaya çıkabilir. Öte yandan vajinismus; fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak ifade edilebilinir.

Tanısı

Vajinismusun, öncelikle fiziksel bir engelden dolayı (disparoni veya benzeri durumlar için) olup olmadığı araştırılır. Bu araştırmada jinekologa veya ilgili alanda uzman kişilere başvurulur. Fiziksel bir engelin olmadığı tespit edildikten sonra psikoloji ve terapi konusunda uzman olan kişilere başvuruda bulunulur ve hastalığın kesin tanısı konulur.

Nedenleri

Vajinismus esas nedeni psikolojiktir. Genç kızlara ergenlik çağından itibaren cinselliğin ayıp, kötü ve günah olarak anlatılması, kızlık zarının öneminin abartılması ve ilk birleşmenin acı veren, kanamaya sebep olan bir deneyim olacağının öğretilmesidir. Bazı hâllerde kişinin başından geçen tecavüz veya kötü cinsel deneyimler de vajinismus hastalığının sebebi olabilir. Hamile kalma, doğum veya kızlık zarının yırtılması gibi korkular da az görülmekle birlikte bu hastalığın psikolojik nedenleri arasında gösterilebilir.

Sağlıklı ve aktif cinsel hayata sahip kadınlarda dahi bazı durumlarda geçici de olsa vajinismus görülebilir. Doğum veya jinekolojik ameliyatlar sonrası, büyük üzüntüler ve emzirme döneminde kadınlarda görülen cinsel istek azalması bu durumlara örnek olarak gösterilebilir.

Vajinismusun bazı durumlarında kişilerde hiç bir neden saptanamayabilir. Genellikle “iyi kız olma sendromu” adı verilen durumlarda da kişilerin iç dsiplinleri oldukça gelişmiş ve geleneksel bir aile yapısına sahip oldukları görülür.

Tedavisi

Kişinin vajinismus olduğu tanısı kesinleştikten sonra bu konuda uzman doktor veya psikologlarca gerçekleştirilir. Nedeni psikolojik olduğu için genellikle standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, tamamen kişiye özel, doktor veya uzman tarafından belirlenen terapi ve egzersizlerle yapılmaktadır. Hastaların farklılıklar göstermesine rağmen yaygın olan birkaç tedavi yöntemi aşağıdaki gibi sınıflandırılabilinir:

  • sadece bilgilendirme;
  • davranışsal tedavi;
  • çocukluk dönemi ve anne baba ile ilişkileri içeren dinamik tedavi;
  • hipnoz ve telkin;
  • kişiye özel karma bir tedavi yöntemi;