Edebi Şahsiyetler

Utagava Hirosige Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HİROŞİGE, Ando Utagava (1797-1858)

Japon, ressam. Yapıtları Ukiyoe Okulu’nun en olgun örnekleri arasındadır.

Edo’da (bugünkü Tokyo) doğdu, 1858’de öldü. Geleneksel Kano Okulu’nda resim öğrenimi görmüş bulunan Okajima Binsay’m özendirmesiyle on dört yaşında Ukiyoe Okulu’nun ustalarından Utagava Toyohiro’nun atölyesine girdi. Geleneksel Japon resmi, Çin etkisindeki Kano üslubu ve izlenimci (empresyonist) nitelikteki Şijo üslubu üzerinde çalıştı.

Tek bir ana biçimi ele aldığı ilk yapıtlarında tiyatro oyuncusu, geyşa ve samuray gibi kişilere yer verdi. Ustası Toyohiro’nun 1828’de ölümünden sonra Hokusai’nin yolundan giderek, günlük yaşamdan sahneleri ve manzaraları ele almaya başladı. 1831’de ilk önemli çalışması olan Edo’dan On Görünüm adlı baskı dizisini gerçekleştirdi. 1832’de, Edo’dan Kyoto’ naVasast ya gitti. Yolculuğu sırasında gördüğü, bu iki kent arasında yer alan Tokaido kıyılarının doğal güzelliklerinden etkilenerek ertesi yıl Tokaido Yolunun Elli Üç Menzili adlı diziyi gerçekleştirdi. Bu çalışması ile adı zamanının ,en önde gelen baskı ressamları arasında anılmaya başladı. Aynı dönemde yaptığı kuş ve çiçek resimleri de büyük ilgi topladı. Ancak 1844’ten sonraki yapıtları, ilk çalışmaları kadar başarılı bulunmadı. Japonya’da çıkan bir kolera salgınında öldü.

Hiroşige’nin, yılın farklı mevsimlerini ve günün farklı saatlerini işlediği resimleri güçlü bir gözlemin ve düş gücünün ürünleridir. Yağmuru, fırtınayı, yeşil tepeleri, karlı dağları ve ay ışığının aydınlattığı kayaları konu aldığı yapıtlarında, şiirsel bir anlatımla güçlü bir gerçekçilik iç içedir. Yakm renklerin arasındaki yumuşak geçişlerle büyülü bir atmosfer yarattığı baskılarında, Batı’nın perspektif kurallarının etkileri görülür. Bu çalışmalarıyla, başta Whistler, Cezanne, Toulouse-Lautrec, Gauguin ve Van Gogh olmak üzere, birçok Batılı sanatçının doğaya yeni bir gözle bakmasını sağlamıştır.

•    YAPITLAR (başlıca: Edo’dan On Görünüm dizisi, 1831; Çiçek ve Kuş, 1832-1834; Tokaido Yolunun Elli Üç Menzili dizisi, 1833-1834; Biva Gölü’nden Sekiz Görünüm, 1835; Omi’den Sekiz Görünüm, 1835, Güzel Sanatlar Müzesi, Boston; Kiso Kaido Yolu’ndan Dokuz Görünüm, dizisi, 1837-1842; Edo’dan Yüz Görünüm, 1853-1856; 47 Ranin Savaşçısı-Kabuki Tiyatrosu’ndan Sahneler; Guimet Müzesi, Paris; Deniz Manzaralı Çayevinin içi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi