Edebi Şahsiyetler

Umberto Boccioni Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BOCCIONI, Umberto (1882-1916)

İtalyan ressam ve heykelci. Fütürizm’ in (Gelecekçilik) plastik sanatlar alanındaki kuramcısıdır.

19 Ekim 1882’de Calabria bölgesindeki Reggio kasabasında doğdu. 1898’de Roma’ya gitti, Balla’nın resim atölyesine girdi, 1902’ye değin onunla çalıştı. 1906’da Paris, Berlin, St. Petersburg (bugün Leningrad) gibi başkentleri gezdi. 1907’de Milano’ya yerleşti ve ressam Carra ile Russolo’yu tanıdı. Onlara Balla ile Severini’nin de katılmasıyla Fütürist Resmin Bildirgesi’ni hazırladı. Fütürizm’e ilişkin tartışmalara girdi; sanat merkezlerini gezerek aralarında Apollinaire ve Kübist sanatçıların da bulunduğu ünlü kişilerle tanıştı. 1912’de Fütürist Heykelin Teknik Bildirgesi’ ni yayımladı. Uluslararası Fütüristler Sergisi’ne katıldı. 1915’te heykellerini Paris’te sergiledi. I.Dünya Savaşı’nda gönüllü olarak İtalyan ordusuna katıldı. Verona cephesinde attan düştü, aldığı yaralar sonucu 16 Ağustos 1916’da Sorte’de öldü.

Boccioni’nin ilk önemli yapıtları, günün geçerli sanat anlayışlarından kendini kurtarma çabalarını yansıtır. Bunlarda o dönemin üslubu Yeni Sanat’tan (Art-Nouveau) gelen biçimlendirme anlayışı ile Yeni İzlenimcilik’in (Neo-Empresyonizm) noktalamacılığının etkisi görülür.

Fütürizm’in başlangıcı sayılan 1910 ve 1911 yıllarında Boccioni İzlenimcilik’e dayanan anlayışlarda eksikliği duyulan dinamik ve sağlam bir resim yapısı aramaktadır. Sağlamlığı, daha önce bu deneyi yaşamış olan Kübizm’de görür. Dinamizmi ise, bir anlamda hareket demek olan zaman boyutunu resme geçirmekle sağlayacaktır.

İlgili Makaleler