Tarihi Şahsiyetler

Ulysses S. Grant Kimdir, Hayatı, Dönemi, Kitapları, Hakkında Bilgi

GRANT, Ulysses S. (1822-1885)

ABD’li komutan ve devlet adamı. Amerikan İç Savaşı’nda Kuzey ordularını yönetmiş, 1869-1877 arasında iki dönem başkanlık yapmıştır.

27 Nisan 1822’de Ohio Eyaleti’nin Point Pleasant kentinde doğdu, 23 Temmuz 1885’te Ne w York’ta Mount McGregor’da öldü. Babası bir deri işletmesi sahibiydi. Yerel okullarda öğrenim gördü. 1839’da babasının sağladığı ilişkilerle West Point’teki Birleşik Devletler Askeri Akademisi’ne girdi. 1843’te teğmen rütbesiyle okulu bitirdi. 1846-1848 arasında Meksika-ABD savaşma katıldı. Savaş boyunca bir yandan askeri deneyimini artırırken, diğer yandan ileride Güney ordularına komuta edecek subayları tanıma olanağı buldu. Savaşın sonunda yüzbaşı oldu.

1854’te üstleriyle anlaşmazlığa düşerek ordudan ayrıldı. Missouri’ye dönerek ailesiyle birlikte çiftçilik yapmaya başladı. Bir süre sonra çiftçiliği bırakarak hiçbiri başarıya ulaşmayan çeşitli işler denedi. Sonunda Illinois Eyaleti’nde Galena’da babasının deri işletmesinde çalışmaya başladı. Bu yıllarda, ABD Köngre-si’nde Güney Eyaletleri”nin temsilcileriyle Kuzey’in temsilcileri arasında alman iktisadi kararlar ve kölelik konusunda yoğunlaşan görüş ayrılıkları keskinleşmekteydi. 1860’taki başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Parti’den Abraham Lincoln’ün kazanması Güney-Kuzey ilişkileri açısından bir dönüm noktası oldu. Güney Carolina Aralık 1860’ta Birleşik Devletler’den ayrıldığını açıkladı. Şubat 1861’de 11 Güney Eyaleti Jefferson Davis başkanlığında Amerika Konfedere Devletleri’ni kurdular.

İlgili Makaleler