WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Ulvi Yenal Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Tarihi Şahsiyetler

Ulvi Yenal Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

YENAL, Ulvi (1908 – 26 Mayıs 1993)

Türk futbolcu, spor yöneticisi. Milli takımın ve Galatasaray’ın kalesini uzun yıllar korumuştur.

10 Nisan 1908 Selanik’te doğdu. Babası Selanik Askeri Rüştiyesi’nde Atatürk’ün resim öğretmeni olan binbaşı Ziya Bey’di. Liseyi 1927’de bitirdi. 1935’te Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi’nden mezun oldu. Futbola onbeş yaşında Galatasaray Lisesi’ nde başladı. 16 yaşındayken bu okulun birinci takımının kalesini korumaya başladı. 1925-1932 arasında sarı-kırmızılı takım ile milli takımın kaleciliğini yaptı. Türk futboluna çağdaş kaleciliği getiren kişi olarak tanındı. İyi yer tutuşu ve plonjonları ile başarılı oldu. 1928-1938 arasında Galatasaray’da, Ankara’da Gençler Birliği’nde ve İsviçre’de Servette Kulübü’nde oynadı. 1928 Olimpiyat Oyunları’na katılan Türk milli takımında yer aldı. Milli formayı 6 kez giydi. 1927 yılında üç adım atlamada İstanbul birinciliğini kazandı.

Galatasaray Kulübü’nden ayrılan arkadaşları ile Güneş Kulübü’nü kurdu. Bu kulübün teknik yöneticiliğini yaptı. Daha sonra kulübün kapanması ile tekrar Galatasaray’a döndü. 1954, 1960 ve 1964 yıllarında bu kulübün başkanlığını yaptı. 1948’de Futbol Federasyonu genel sekreterliğine getirildi. İki kez Futbol Federasyonu bir kez de Tenis Federasyonu başkanlığını yaptı.

1967’de Beden Terbiyesi genel müdürü oldu. UEFA (Avrupa Futbol Birliği) Profesyoneller ve Amatörler Komisyonu üyeliğinde bulundu. Türkiye’ nin bu örgütte etkin bir yer almasına çalıştı.

1951’de Türk futboluna profesyonelliği getiren federasyonun başkanı oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığının kuruluşu döneminde müsteşarlık yaptı. Ayrıca çeşitli devlet kuruluşlarında görevler aldı.

Ulvi Yenal Tercüman gazetesinde spor konularında çeşitli yazılar yazmıştır. Futbol adlı bir kitabı yayımlanmıştır (1943).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi