Tarihi Şahsiyetler

Uluğ Bahadır Alkım Kimdir, Hayatı, Eserleri, Kazıları, Hakkında Bilgi

ALKIM, Uluğ Bahadır (1915 – 1981)

Türk arkeolog. Anadolu arkeolojisine ve Hitit filolojisine önemli katkılarda bulunan kazıları yönetmiştir.

İzmir’de doğdu. Doktor olan babasının görevi nedeniyle ilk ve ortaöğrenimini çeşitli illerde ve ilçelerde tamamladı. 1935 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde o zamanki adı ile Eti Sümer Filolojisi, Arkeoloji ve Eski Çağ Tarihi Bölümü’ne girdi; Eski Onasya dilleri, arkeoloji ve felsefe tarihi okudu. 1939’da mezun oldu.

1941 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Far kültesi’nde Hititoloji asistanı olarak çalışmaya başladı. 1944’te doktor, 1945’te doçent oldu. 1960 yılında profesör olan Alkım, H. T. Bossert’in ölümü nedeniyle boşalan Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü’ne başkan seçildi ve yaşamının sonuna değin bu görevi sürdürdü. Türkiye dışında çeşitli uluslararası kongrelere katıldı; bildiriler sundu; Almanya, İngiltere ve Hollanda’nın çeşitli üniversitelerinde konferanslar ve seminerler verdi. 1962-1975 arasında Robert Kolej Yüksek Okulu Beşeri Bilimler Bölümünde ek görev aldı ve 1963-1964 arasında bu okulun Türk müdürlüğünü yaptı. Boğaziçi Üniversitesi Arkaomet-ri Enstitüsü’nün kurulmasında önemli katkıları oldu.

1947’de Türk Tarih Kurumu üyeliğine seçilen Alkım, bundan sonra yaptığı arkeolojik araştırma ve kazılarını bu kurum adına yürüttü. Alkım, Türk Dil Kurumu, Societe de Prehistorie Française, British Institute of Archeology in Ankara, Deutsche Orient-gesellschaft ve Alman Arkeoloji Enstitüsü üyesi idi.