Edebi Şahsiyetler

Ülkü Tamer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

TAMER, Ülkü (1937)

Türk, şair. Kurduğu yoğun duyarlık evreni ve yumuşak söyleyişiyle Türk şiirine yeni olanaklar kazandırmıştır.

20 Şubat 1937’de Gaziantep’te doğdu. İlköğrenimini Gaziantep’te, ortaöğrenimini 1958’de İstanbul’ da, Robert Kolej’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nde okudu. 1964-1968 arasında özel tiyatrolarda aktörlük etti. 1980’de Milliyet Yayınları’nı, Milliyet Çocuk ve Milliyet Sanat dergilerini yönetti. Karacan Yayınları’nda editör olarak çalıştı. Bu yayınevindeyken Sanat Olayı dergisini çıkardı. Bir süre Adam Yayınları’nda süreli yayınlar editörlüğü yaptı. Halen serbest yazar olarak yaşamını sürdürmektedir.

İlk şiiri 1954’te Kaynak dergisinde yayımlandı. Bunu, Pazar Postası, Yelken, Yeditepe ve A dergilerinde çıkan şiirleri izledi. Şiirlerinin yanı sıra, çeşitli dergilerde yayımladığı başarılı şiir çevirileriyle de tanındı. Edith Hamilton’dan çevirdiği Mitologya adlı kitapla Türk Dil Kurumu 1965 Çeviri Ödülü’nü, İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür adlı kitabıyla da 1967 Yeditepe Şiir Armağanı’nı kazandı.

İlk kitabı Soğuk Otların Altında’dan başlayarak duru, yalın, çağrışımlarla yüklü bir anlatımla kendine özgü bir imge evreni kurmasıyla dikkati çekmiş, bu yanı, giderek, şiirinin çıkış noktasını oluşturmuştur. Konuşma dilini eksen alan başarılı bir dil örgüsü kurmuş, yaptığı soyutlamalar şiirinin dışa dönük yanını oluştururken, doğa sevinci, çocuksu duyarlıklar, toplumsal kaygılar, işlediği çok yönlü içeriği zenginleştiren temalar olmuştur. Vardığı bu bileşimde, düşünce öğesinin giderek şiirinde ağırlık kazandığı görülür. Duyarlılık, ortaya konulmayan derin bir öfke, arındırılmış sevgi, toplumsal temaları işlemede etkileyici özellikleridir.

• YAPITLAR (başlıca): Şiir: Soğuk Otların Altında, 1959; Gök Onları Yanıltmaz, 1960; Ezra ile Gary, 1962; Virgülün Başından Geçenler, 1965; içime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür, 1966; Sıragöller, 1974; Seçme Şiirler, 1981.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler