Tarihi Şahsiyetler

Ukbe bin Nafi Kimdir, Ukbe bin Nafinin Hayatı, Hakkında Bilgi

UKBE b.NAFİ (? – 683)

Arap, asker. Kuzey Afrika’nın fethinde önemli rol oynamıştır.

Doğum tarihi bilinmiyor. Medine’de doğdu, Tubna’da öldü. Mısır fatihi Amr b. el-As’ın yeğenidir. Hz. Ömer döneminde (634-644) Kuzey Afrika’da bazı fetih hareketlerinde bulundu. Amr, ölümünden kısa bir süre önce 663’te Ukbe’yi Afrika başkomutanlığına atadı. Sudan’a karşı giriştiği savaşın sonunda Gademes’i fethetti. Abdullah b. Sa’d’ın Mısır valiliği sırasında Tunus’a doğru sefere çıktı. Medine’deki sahabenin ileri gelenlerinden Abdullah b. Abbas, Abdullah b. Amr ve başkaları da sefere katıldılar.

Ukbe, ordusuna üs olarak Tunus’ta Kayrevan kentini kurdu. Kentin çevresine duvarlar çektirdi. Yörede Arap egemenliğini pekiştirdi. Ancak bağlı olduğu Mısır valisiyle geçinemeyerek görevden alındı. Şikâyetlerinde haklı görüldüğünden 682’de Emevi Halifesi Yezid b. Muaviye tarafından yeniden Kuzey Afrika’nın fethiyle görevlendirildi. Ordusuyla Kayrevan’dan Cezayir’e doğru ilerledi. Önce Zab’ta, sonra Tohart’ta karşılaştığı Bizanslılar’ı ve Berberiler’i yenerek Tanca’ya geldi. Müslüman olmayan Atlas Dağları ile Sus Berberileri, Arap ordusu için büyük tehlike yaratıyordu. Bunun üzerine Ukbe Zerhun sıradağlarını işgal etti, ardından Ulili kentini ele geçirdi. Atlas Okyanusu kıyılarına yönelip, Tandart’a kadar bütün Berberiler’i buyruğu altına aldı.

Ukbe, Berberi tehlikesinin ortadan kalktığını sanarak, ordusunu kıtalara böldü ve Kayrevan’a geri göndermeye başladı. Ancak Tubna’da Berberi reisi Kusayle’nin yönettiği çeteler tarafından kuşatılarak, üç yüz kişiyle birlikte öldürüldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi