WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Ugo Betti Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Edebi Şahsiyetler

Ugo Betti Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BETTİ, Ugo (1892-1953)

İtalyan oyun yazarı. Çağdaş İtalyan tiyatrosunun en önemli oyun yazarlarından biridir.

4 Şubat 1892’de Orta İtalya’nın küçük bir kenti olan Camerino’da doğdu. Babası bir köy doktoruydu, sonradan Parma Hastanesi başhekimliğine getirildi. Betti Parma Üniversitesi’nde hukuk okudu. I. Dünya Savaşı’na katıldı ve 1917-1918 arasında Almanlar tarafından hapsedildi. Bu sırada ilk şiirlerini yazdı. 1920’de Roma adliyesinde görev aldı, Mussoli-ni döneminde yönetimle çelişkiye düşmemeye çalışarak yargıçlığa yükseldi. 1944’te adalet bakanlığında kütüphane müdürü oldu. 9 Haziran 1953’te Roma’da öldü.

Bir yargıç olarak geçen yaşamı boyunca üç şiir kitabı, üç kısa öykü kitabı ve bir roman yayımlamış, yirmi altı oyun yazmıştır. Oyun yazarlığı ile hukukçu kişiliğini birleştirdiği için oyunlarında ele aldığı temalar çoğunlukla suç ve ceza, pişmanlık ve vicdan azabı olmuştur. 1927’de sahnelenen ilk oyunu La Padrona (“Ev Sahibesi”) ile Premi Roma Ödülü’nü kazanmıştır. Betti’nin hukukçuluğu ile tiyatro yazarlığını birleştirdiği en önemli oyunu Corruzione al palazzo di giustizia’âvc (“Adalet Sarayında Yolsuzluk”). Bu oyunda çeşitli entrikalarla Yüce Divan başkanlığına yükselen bir yargıcın iç hesaplaşmaları anlatılır.

•    YAPITLAR (başlıca): La Padrona,1927, (“Ev Sahibesi”); La Casa sull’acqua, 1929, (“Suyun Üstündeki Ev”); Frana allo Scalo Nord, 1935, (“Kuzey İstasyonda Heyelan”); Notte in casa del ricco, 1942, (“Zengin Beyin Evinde Gece”); IlDiluvio, 1943, (“Tufan”); Corruzione al palazzo”di giustizia, 1949, (“Adalet Sarayında Yolsuzluk”); Delitto all’isola della capre, 1950, (Keçiler Adası); La Reeina el gli insorti, 1951, (“Kraliçe ve Asiler”); L’aiuola bruciata, 1953, (“Yanmış Çiçeklik”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi