Edebi Şahsiyetler

Udi Nevres Bey Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NEVRES BEY [Udî] (1873-1937)

Türk, udî ve besteci. 20. yy’ın en güçlü saz sanatçılanndandır.

Nevres Orhon Malatya’da doğdu, 21 Ocak 1937’de İstanbul’da öldü. Yoksul bir ailenin çocuğuydu. Küçük yaşta İstanbul’a geldi, bir paşanın korumasında öğrenim gördü. Kendi kendine ut çalmayı öğrendi. Tamburi Cemil Bey’le tanıştıktan sonra kendini bütünüyle müziğe verdi. I. Dünya Savaşı yıllarında gittiği Almanya’da Batı müziğiyle de ilgilendi. Anadolu’yu dolaşarak halk türküleri derledi. Konserlere katıldı, plak doldurdu. Eğlence yerlerinde ücretle çalışan saz takımlarına hiçbir zaman girmedi, ömrü yoksulluk içinde geçti.

Besteciliği ve türkü derleyiciliğiyle de tanınan bir müzikçi olmakla birlikte, asıl ut virtüözlüğüyle ün kazanmıştır. Türk müziğinde en iyi ut çalan birkaç sanatçıdan biri olduğu kabul edilir. Kendine özgü çalış tekniğini, ince bir duyarlık taşıyan, zevk ürünü müzik cümleleriyle işlerdi. Çalışında görülen gergin, sinirli tavır, bir üslup özelliği durumundaydı. Genellikle, açık teller yerine iç pozisyonların kullanılmasına dayanan bir sol el tekniği ile, nüanslı, tremololu mızrap vuruşları, güçlü vibratoları, ut çalışında en çok dikkati çeken nitelikleriydi. Besteci olarak yapıtları sayıca az, ama beğenilmiş parçalardır. Hüzzam Saz Semaisi bunların en ünlülerinden biridir. Nevres Orhon şarkıları için bestelediği aranağmelerle de tanınmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Taksimler, taş plak; Isfahan Şarki, “Aşiyân-ı mürg-i dil zülf-i perişanındadır”; Muhayyer Şarkı “Gün kavuştu, su karardı, beni üzme güzelim”; Ferahfeza Şarkı “Yıllarca ben seni aradım durdum”; Hüzzam Saz Semaisi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi