Tarihi Şahsiyetler

Tutankamon Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

TUTANKAMON (İÖ 14.yy)

Mısır firavunu. Günümüze değin bozulmadan kalan mezarıyla tanınır.

Doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmemektedir. Asıl adı Tutankaton’dur. Mezarında yapılan incelemelerden, Mısır Firavunu III.Amenofis’in başkraliçe Tiy’den olma oğlu ve firavun Akenaten’in kardeşi olduğu sanılmaktadır. Mısır’da iki yüzyıl hüküm süren on sekizinci hanedan (IÖ 1567-1320) döneminin on ikinci firavunudur. On yaşlarındayken Akenaten’in Nefertiti’den olma üçüncü kızı prenses Ankhsenamon ile evlendi. Akenaten’in ardından tahta çıkan diğer kardeşi Semenkare ölünce, küçük yaşta firavun oldu.

Bu yüzden ülkeyi fiilen veziri ve firavun naibi Ay ve ordularının komutanı Horembeh yönetti. Onların vesayeti ve danışmanlığı altında sarayını bugünkü Kahire yakınlarındaki Teb kentine taşıyarak burasını yeniden başkent yaptı. Tahta çıkışının dördüncü yılında adını Tutankamon olarak değiştirdi. Böylece Amon tanrısı yeniden ön plana çıkarıldı, Teb tapınakları onarılarak yeniden açıldı ve Amon rahipleri yeniden eski güçlerine kavuştular. Ancak bu arada Aton tanrısına tapmak da yasak edilmedi ve Aton’a tapanlara herhangi bir baskı yapılmadı.

Hükümdarlığının dokuzuncu yılında, Mısırlılar, Hititler’e karşı eski dostları Mitanni Krallığı’na yardım etmek amacıyla Suriye’ye girdiler. Hititler’in takviye güçler gönderdiği sırada Tutankamon beklenmedik bir biçimde öldü. Mumyasında yapılan incelemeler, öldüğünde on sekiz yaş civarında olduğunu göstermektedir. Arkasında hiçbir çocuk bırakmadığı için, Tutankamon’un yerine, dul kalan eşiyle evlenen Ay geçti.

Kısa süren yaşammda önemli bir etkinliği bulunmayan Tutankamon, asıl ününü uzun yıllar boyunca bozulmamış ve zarar görmeden kalmış olan mezarından almaktadır. Mezarı, Howard Carter’ın uzun süren kazılarından sonra, 1922’de bulunmuştur. Tutankamon birkaç odalı olan bu mezarın bir odasında, iç içe geçmiş üç tabutun içinde, mumyalanmış bir biçimde yatmaktadır. Tabutların en içteki som altından, diğerleri altın işlemeli tahtadan yapılmıştır. Tabutun başlık kısmında som altından yapılmış bir yüz maskı bulunmaktadır. Mumyasının üzeri ve sargıların arası sayısız mücevherler ve nazarlıklarla doludur. Tabut bir taş lahitin içine konulmuş, bu lahit de altın işlemeli ve üzerinde yazı ve kabartmalar bulunan dört sandıkla çevrelenmiştir. Mezarın diğer odalarında ise heykeller, çeşitli giysiler, silahlar, iki tekerlekli bir savaş arabası ve çeşitli eşyalar bulunmaktadır. Bu mezar, içindekilerle birlikte bugün Kahire müzesinde sergilenmektedir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler