Türk Edebiyatı

Türk Enstitüsü Nedir, Tarihçesi, Hakkında Bilgi

Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun 1111 sayılı kararıyla 12 Kasım 1924’de İstanbul Darülfünûnuna bağlı olarak kurulan Enstitüsü. Prof. M. Fuad Köprülü tarafından kurulan Türkiyat Enstitüsü, ilkin İstanbul Üniversitesi’nin giriş bölümündeki «Profesörler Evi»nde çalışmağa başlamış, 1948’de Edebiyat Fakültesi’nin karşısındaki Hasanpaşa Medresesi’ne taşınmıştı. Enstitünün amacı türk tarihi, coğrafyası, dili ve edebiyatı, etnografyası konularında araştırmalar yapmak ve yayınlarda bulunmaktı. Türkiye dışındaki bilim kuruluşlarıyle de İlişki kuran enstitü, modern türk tarihçiliği ve türkoloji çalışmalarının merkezi olma görevini de yükiendi. Enstitünün kitaplığında bulunan 45 000 ciltlik kitabın önemli bir bölümünü rus bilgini N.F. Katanov’un kitapları oluşturur. 1955’te Sadettin Arel’in, 1968’de de Prof. Hamit Ongunsu’- bağışlarıyla kitaplaık daha da zenginleşti.

Türkiyat Enstitüsü bir müdür ve üniversite öğretim üyelerinden oluşan beş kişilik bir kurulca yönetilir. F. Köprülü’den sonra Prof. Dr. R. R. Arat, Prof. M. C. Baysun, Prof. F. iz. Prof. Dr. A. Caferoğlu, Prof. Dr. M Kaplan enstitünün müdürlüğünü yaptılar.

Enstitü halen İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak Türk Araştırmaları Enstitüsü adıyla çalışmalarına devam etmektedir. Bugün Hacettepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi ve bunun gibi pek çok üniversitede de Türkiyat Enstitüleri mevcuttur.

İlgili Makaleler