Edebi Şahsiyetler

Turgut Pura Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PURA, Turgut (1922-1979)

Türk, heykelci. Hareketli biçimlerden oluşan soyut heykelleriyle tanınmıştır.

Bursa’da doğdu, 9 Mayıs 1979’da Ankara’da öldü. Küçük yaşta babasının ölümü üzerine Ankara’ya, amcası ressam Numan Pura’nın yanına gönderildi. İlk ve ortaöğrenimini orada bitirdi. Okuldaki resim öğretmenlerinin yanı sıra ressam Eşref Üren de ona destek oldu. Öğrencilik yıllarında Ankara Halkevi’nin heykel kurslarına katıldı. İlk ödülünü de bu kurumun düzenlediği heykel yarışmasında aldı. 1942-1943 döneminde İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) Heykel Bölümü’ne girerek Rudolf Belling’in öğrencisi oldu. 1948’de okulu bitirdi. İki yıl sonra İzmir’e yerleşti. 1963’te İzmir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi müdürlüğüne atandı.

Şimdiki İzmir Resim Heykel Müzesi’nin kurulmasını sağladı ve ilk müdürü oldu. 1941’den başlayarak Devlet Resim Heykel sergilerine katıldı ve 1977’de açılan 33. sergide heykel dalında birincilik kazandı.

Turgut Pura ilk dönem heykellerinde alçı, kumaş ve tel gibi malzemeler kullanmış, son yapıtlarındaysa demir, paslanmaz çelik, bakır ve benzeri malzemelerden yararlanmıştır. Heykellerini soyut biçimlerle kurması, Pura’nın sanatının en belirgin yanıdır. Birbirleriyle kaynaşan ve kapalı biçimlerden oluşan heykellerinin yanı sıra onun kişiliğini en çok belirten yapıtları, merkezden çeşitli yönlere doğru patlar gibi yayılan ve oldukça hareketli biçimlerle yaptıklarıdır. Köşeli Formlar ve Kafes adlı heykelleri kapalı biçim kompozisyon anlayışının örnekleridir. 1970’lerde yaptığı heykeller ise açık komposizyon anlayışında ve hareketin ön plana çıktığı yapıtlardır. Pura, büst ve anıtlar da yapmıştır. Anıtları içinde en tanınmış olanı İzmir’deki Gazeteci Hasarı Tahsin Anıtı’dir.

• YAPITLAR (başlıca): Haşan Tahsin Anıtı, 1972-1973, Konak Alanı, İzmir; Form, 1975, İzmir Resim ve Heykel Müzesi; Köşeli Formlar, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; Kafes , Ankara Resim ve Heykel Müzesi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler