Tarihi Şahsiyetler

Tunku Abdürrahman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TUNKU ABDURRAHMAN (1903)

Malezyalı devlet adamı. Malaya bağımsızlık hareketinin önderlerindendir.

8 Şubat 1903’te o zamanki Malaya’nın Kedah kentinde doğdu. 1920-1931 arasında İngiltere’de eğitim gördükten sonra Kedah’a dönerek devlet memuru olarak çalışmaya başladı. 1947’de yeniden İngiltere’ye giderek baroya kabul edildi ve Malaya Federal Hukuk Bürosu savcı yardımcılığına atandı. 1951’de bu görevden istifa edip, 1946’da kurulmuş olan ve İngiliz sömürge yönetimine karşı bağımsızlık için çalışan Malayalılar Birleşik Ulusal Orgütü’nün başkanlığını üstlendi. Bu örgütün Malaya Çinliler Birliği ile ittifak sağlamasına önemli katkıda bulundu ve 1952’de kurulan İttifak Partisi’nin başkanı oldu. 1955 seçimlerinde İttifak Partisi ezici bir çoğunluk sağlayarak 55 milletvekilliğinden 54’ünü aldı. Abdurrahman, başbakan ve içişleri bakanı oldu. 1956’da Malaya’nm bağımsızlığı için Londra’da yapılan görüşmelere katılan kurula başkanlık etti. Görüşmeler sonunda içişlerinde özerklik verilmesi ve 1957’de bağımsız bir devlet kurulması karara bağlandı. Abdurrahman, bağımsız Malaya’nın ilk başbakanı ve dışişleri bakanı oldu. 1963’te Saravak, Sabah ve Singapur’un katılımıyla Malezya Federasyonu kurulduktan sonra da bu görevlerini sürdürdü. 1963-1964 yıllarında haberleşme ve yayın bakanlığı yaptı, ayrıca çeşitli zamanlarda kültür bakanlığı ile gençlik ve spor bakanlığı görevlerini de üstlendi.

1969 seçimlerinde muhalefet partileri Batı Malezya’da çoğunluğu sağladılar. Doğu Malezya’da ise oy sayımı, federasyon içinde Malayalılar’ın egemenliğinin artmasını protesto eden Çinliler’in, Kuala Lum-pur’da başlattıkları saldırılar nedeniyle tamamlanamadı. Hükümet feshedilerek dokuz kişiden oluşan Ulusal Müdahale Konseyi kuruldu. Başbakan yardımcısı Abdürrezzak konsey başkanlığına getirildi ve düzeni
sağlaması için geniş yetkilerle donatıldı. 1969’da yapılan seçimlerde Tunku Abdurrahman aday olmadı, başbakanlığa Abdürrezzak seçildi. 1970’te Malayalılar Birleşik Ulusal Örgütü başkanlığından da ayrıldı. 1969-1972 arasında İslam Konferansı genel sekreterliği yaptı.

Malaya üzerine yazdığı Mahsuri adlı oyunuyla Raja Bersiong adlı yapıtı sinemaya uyarlamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Mahsuri, 1941; Raja Bersiong; Looking Back (otobiyografi), 1977, (“Geçmişe Bakış”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler