Edebi Şahsiyetler

Trevor Griffiths Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GRIFFITHS, Trevor (1935)

İngiliz oyun yazarı. Bağnazlığı eleştiren toplumcu içerikli oyunlar yazmış, televizyonda yayımlanan yapıtlarıyla geniş izleyici yığınlarına ulaşmayı başarmıştır.

Manchester’de doğdu. Katolikler’in yönettiği bir okulda burslu olarak ortaöğrenimini tamamladıktan sonra 1955’te Manchester Üniversitesi’ne girdi, İngiliz edebiyatı okudu. İki yıl süren askerliğinden sonra, önce Oldham’da bir deneme okulunda, daha sonra da Stockport Teknik Okulu’nda öğretmenlik yaptı. 1965’te BBC’nin Leeds’de “Yetişkinler İçin Öğretim” programında yayın yönetmenliği görevine geçti. Griffiths ilk oyunu Wages of Tbin’ı (“Düşük Ücretler”) yazdı. 1969’da Manchester’deki Stables Tiyatrosu’nda sahnelenen bu oyunundan sonra, Italyan düşünürü ve işçi önderi Antonio Gramsci’yle ilgili Occupations (“işgaller”) adlı ikinci oyunu da önce gene aynı tiyatroda, sonra da Kraliyet Shakespeare Topluluğu tarafından Londra’daki Place Tiyatrosu’nda oynandı. 1971 Edinburgh Festivali’nde 84 Tiyatro Topluluğu’nun sahnelediği Apricots (“Kayısılar”) ve Thermidor adlı iki kısa oyunundan sonra, 1968 Paris öğrenci olayları sırasında Londra’daki değişik kesimlerden aydınların siyasal tutumlarını eleştiren The Party (“Parti”) adlı oyununu yazdı. İngiliz Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği bu oyunu 1975’te Notting-ham’da oynanan Comedians (“Güldürücüler”) izledi. Bu oyunların büyük bir başarı kazanmasına karşın, tiyatro seyircilerinin sayıca sınırlı olduğuna inanan. Griffiths, daha sonraki çalışmalarını televizyon oyunları üzerinde yoğunlaştırdı ve böylece milyonlarca izleyiciye ulaşma olanağını buldu. Bu türde yazdığı oyunlar arasında Ali Good Men (“Bütün İyi Adamlar”), Through the Night (“Gece Boyunca”) ve bir İşçi Partisi milletvekilini anlatan 13 bölümlük Bili Brand ününün yayılmasını sağladı.

Griffiths toplumcu dünya görüşünü yansıtan oyunlarında toplumsal sorunlara felsefi değil, tarihsel açıdan yaklaşır. Siyasal alanda yapılan yanlışları, açıkça tartışmanın insanlığın geleceği için daha sağlıklı bir tutum olduğunu savunur.

•    YAPITLAR (başlıca): Wages of Thin, 1969, (“Düşük Ücretler”); The Big House, 1969, (“Büyük Kurum”); Occupations, 1970, (“İşgaller”); Sam, Sam, 1972; Apricots, 1972, (“Kayısılar”); Thermidor, 1972; The Party, 1973; (“Parti”); Ali Good Men, 1974, (“Bütün İyi Adamlar”); Absolute Beginners, 1974, (“Acemiler”); Comedians, 1975, (“Güldürücüler”); Through the Night, 1975, (“Gece Boyunca”).

•    KAYNAKLAR: J.R.Taylor, The Second Wave, 1972.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler