Tarihi Şahsiyetler

Torbern Bergman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BERGMAN, Torbern Olof (1735-1784)

İsveçli kimyacı ve doğabilimci. Kimyasal çözümleme alanında önemli çalışmalar yapmış ve kimyasal ilgi kavramını ortaya atmıştır.

20 Mart 1735’te Vaestmanland’daki Katrineberg’de doğdu. Uppsala Üniversitesi’nde önce babasının isteğiyle tannbilim ve hukuk, sonra doğabilimleri okudu ve Linnaeus’un öğrencisi oldu. 1761’de aynı üniversitenin matematik kürsüsünde doçent, 1767’de de kimya profesörü olarak ders verdi. 1765’te Royal Society’nin, 1782’de Fransız Bilimler Akademisi ve İsveç Akademisi’nin üyeliğine seçilen Bergman, sağlığının bozulması nedeniyle 1780’de üniversitedeki görevinden ayrıldı ve 8 Temmuz 1784’te Medevi’de veremden öldü.

İlk çalışmalarını fizik ve doğabilimleri alanında yapan, kutup ışıklarını, sıcaklık değişimiyle ortaya çıkan elektriklenme (piroelektrik) olayını ve kristallerin ağsı yapısını inceleyen Bergman, kimyayı hemen hemen kendi çabasıyla öğrenmişti ve flojiston kuramının en ateşli savunucularından biriydi. Bütün yanıcı maddelerde var olduğunu düşündüğü yanıcı
özün hidrojen olduğunu sanıyordu. Sonradan Lavoisier’nin araştırmalarıyla yanlışlığı kanıtlanan bu görüşe olan inancı, Bergman’ın kimyaya yine de önemli katkılarda bulunmasını engellememiştir.

İlgili Makaleler