Edebi Şahsiyetler

Tony Richardson Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

RİCHARDSON, Tony (1928 – 14 Kasım 1991, Los Angeles)

Ingiliz sinema ve tiyatro yönetmeni. Özgür Sinema akımının yaratıcılarındandır.

Cecil Antonio Richardson 5 Haziran 1928’de Shipley’ de doğdu. Oxford Üniversitesi’nde okudu. Burada tiyatroyla ilgilenerek üniversite topluluğunun başkam oldu. Üniversiteden sonra tiyatro yönetmenliğine ve BBC televizyonunda yapımcılığa başladı. 1955’te Karel Reisz’ la birlikte yazıp yönettiği Momma Don ’t Allotv’b, (“Annem İzin Vermiyor”) Özgür Sinema akımına katıldı. Bu dönemde Sight and Sound dergisinde sinema yazıları da yazdı.George Devine ile birlikte kurduğu İngiliz Sahne Topluluğu’nda yönettiği Look Back in Angerifdfke)ad-lı oyunuyla ün kazandı. Bu onun, oyunun yazarı John Osborne’la sonraki verimli işbirliğinin başlangıcı oldu.

1958’de Osborne’la birlikte Woodfall Film Şirketi’ni kurdu ve ertesi yıl Look Back in An ger’ ı perdeye aktardı. 1960’larda yaptığı filmleriyle büyük başarı kazandı. Bunlardan, aynı zamanda ticari açıdan da başarılı olan ve kendisine Oscar kazandıran Tom Jones’ tan sonra Hollywood’a giderek orada film yapmaya başladı. Ancak ilk dönem yapıtlarının düzeyinde ürün veremedi ve daha çok tiyatro yönetmenliği yapmayı yeğledi.

Richardson’m ilk dönem filmleri, çalışan kesimlere ve toplumsal somnlara keskin bakışıyla öne çıkar. Filmlerinde geliştirdiği “öfkeli genç adam” tipi, dönemin İngiliz aydınlarının davranış biçimini etkilemiştir.

YAPITLAR (başlıca): Momma Don’t Alloıv, 1955, (“Annem İzin Vermiyor”); Look Back ın Anger, 1959, (Öfke); The En-tertainer, 1960, (Sahte Tebessüm); Sanctuary, 1961, (Lekeli Günler); A Taste ofHoney, 1961, (“Bir Tadım Bal”); The Loneliness of the Long Distance Runner, 1962,(“Uzun Mesafe Koşucusunun Yalnızlığı”); Tom Jones, 1963, (Tom Jones); The Charge of the Light Brigade, 1968, (“Hafif Süvari Alayının Hücumu”); Laughter in the Dark, 1969, (Karanlık Dünya); Hamlet, 1969, (“Hamlet”); The Border, 1981, (Sınır); New Hampshire Hotel, 1984, (“New Hampshire Oteli”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler