Tarihi Şahsiyetler

Tomas Estrada Palma Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

1895’te bağımsızlık önderi Jose Marti’nin Küba’ da öldürülmesinden sonra, New York’taki Bağımsızlık Komitesi’nin ba ıa geçti. 1898’de ABD ile İspanya arasındaki sa aştan sonra imzalanan Paris Antlaşması’yla İspanya’mn Küba üzerindeki egemenliğine son verildi. ABD işgali altına giren Küba, ABD ordusundan bir general tarafından yönetilmeye başlandı. Bayındırlık ve sağlık işleriyle uğraşan ABD yönetimi Zenci-Kübalılar’ı siyasi katılımdan uzak tutmayı amaçlayan bir de seçim sistemi hazırladı. Yerel seçimlerden sonra 1901’de toplanan Kurucu Meclis bir anayasa kabul etti. Ancak ABD yönetimince dayatılan bazı değişikliklerle ABD’ye Küba’nın denizaşırı ilişkilerinde söz sahibi olma, ülke ekonomisini denetleme ve Guantânamo’da bir denizüssü açma hakkı tanındı.

20 Mayıs 1902’de Estrada Palma cumhuriyet yönetiminin ilk devlet başkanı seçildi. Yönetimi sırasında yabancı yatırımları destekledi, yeni kamu projelerini yürürlüğe koydu. 1903’te ABD ile ülkesi arasındaki ilişkileri düzenleyen bir antlaşma imzaladı. 16 Temmuz 1903’te ABD, Küba’nın Pines Adası üzerindeki hükümranlığını kabul etti. Buna karşılık Küba, ABD’nin Guantânamo ve Bahia Honda’da deniz üsleri kurmasına izin verdi.

Estrada Palma 1905 seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi Muhafazakâr Parti’ye katılarak başkanlık süresi tamamlandığı halde yeniden seçilmek istedi. Liberaller bu durumu protesto ederek seçimleri boykot ettiler. Estrada Palma başkan seçilince de silahlı bir ayaklanma başlattılar. Estrada Palma’mn çağrısı üzerine Eylül 1906’da ABD askeri müdahalede bulundu. Estrada Palma Muhafazakârlarda Liberaller arasında uzlaşma sağlanamayınca istifa etti. Küba 1909’a değin sürecek olan ABD yönetimi altına girdi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi