Tarihi Şahsiyetler

Tipu Sultan Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

TİPU SULTAN (1753-1799)

Maysor hükümdarı. Güney Hindistan’ın egemenliği için Ingilizler’e karşı mücadele etmiştir.

Feth Ali Tipu Sultan’ın doğum yeri bilinmiyor. 4 Mayıs 1799’da Seringapatam’da öldü. Maysor Devleti hükümdarı Haydar Ali’nin oğluydu. Babasının İngi-lizler’e karşı yaptığı savaşlara katıldı. Onun 1782’de ölümünden sonra tahta çıktı. 1786 başlarında Osmanlı padişahına gönderdiği mektup ve elçilerle ticari ve siyasi işbirliği önerisinde bulundu. I.Abdülhamid buna karşılık İngilizler’le barışçı ilişkiler kurmasını salık vererek isteklerini geri çevirdi.

Dış siyasete önem vererek Batılı devletlerle ilişki kuran ilk Hindistanlı hükümdar olan Tipu Sultan, 1788’de Fransa’ya gönderdiği elçilerle İngiliz-ler’e karşı ittifak önerdi ama kesin bir yanıt alamadı. 1790’da Travancore racasına karşı savaş açtı. Bunun üzerine İngiliz genel valisi Lord Cornvallis, Hayda-rabâd nizamı Ali ve Marata Pişva’yla ittifak kurarak karşı saldıraya geçti. Tipu Sultan, 1792’de müttefik güçlerle çok ağır koşullar içeren Seringapatam Antlaş-ması’nı yapmak zorunda kaldı.

İngilizler’e karşı ittifak kurmak için 1796’da Afganistan Hükümdarı Zaman Şah’a, 1797’de Fransızlar’a yaptığı başvurular sonuç vermedi. Kasım 1798’de İngiliz genel valisi Lord Mornington Tipu Sultan’a karşı yeniden savaş açtı. 3 Şubat 1799’da başlatılan saldırı, 4 Mayıs 1799’da Maysor başkenti Seringapatam’ın düşürülmesiyle sonuçlandı.Tipu Sultan da çarpışmalar sırasında öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler