Bilim

Tıpta Devrim “Tasarım Bebeklerin” Yolu Açılıyor Mu ? (Bilim ve Yaşam)

Tıpta Devrim “Tasarım Ürünü Bebeklerin” Yolu Açılıyor Mu ?

Bilim-2/cenin-bebek Bilim insanları ilk kez ana rahmindeyken bebeğin DNA profilinin tam bir haritasını çıkarmayı başardı.

Annenin kanından elde edilen bebeğe ait DNA profilinden genetik harita çıkarılması, tıp dünyasında çığır açacak bir gelişme olarak nitelendiriyor ve bu yöntemin anne ve babaların güvenli bir şekilde genetik bozuklukları kontrol ve müdahale edebilmelerine olanak sağlayacağı kaydediliyor.

Araştırmacılar, bu yöntemin, halihazırda kullanılan ve annenin düşük yapma riskini artıran testlere karşı, daha iyi ve risksiz bir alternatif sağlamasını da bekliyor. Mevcut koşullarda doğmamış bir bebeğin genetiğini kontrol etmenin tek yolu, plasentadan örnek alma ya da enjeksiyon yoluyla rahimden sıvı alma şeklinde olabiliyor. Her iki test de yüzde bir düşük ya da enfeksiyon riski taşıyor. Ayrıca sadece genetik hastalık riski yüksek ise uygulanıyor.

Science Translational Medicine’de yayınlanan yeni test ise, annenin kanından bebeğin DNA’sının ayrılmasıyla gerçekleştiriliyor. Hamilelik sırasında annenin kan plazmasının yaklaşık yüzde 10’unun bebeğin DNA’sını taşıdığı biliniyordu. Bilim insanları, Down Sendromu gibi belirgin hastalıkları tarayabilmek için yoğun olarak çalışıyordu, fakat yeni araştırma tüm süreci bir adım ileriye taşıyor.

Hong Kong Çin Üniversitesi’nden Doktor Dennis Lo ve ekibi, yeni teknolojiyi annenin kanından bebeğin DNA’sını ayırıp, tam bir genetik profil çıkarmak üzere kullandı. Uzmanlar, anemiye yol açan kalıtımsal bir kan hastalığı nedeniyle doğum öncesi testler yaptıran gönüllü bir çift ile yaptıkları araştırmada ilk olarak hem annenin hem de babanın DNA haritasını çıkardı ve daha sonra hamile kadından kan örneği aldı.

Örnekletik dört milyar DNA molekülü içinden, derinlerde gömülü olan cenine ait DNA’yı ayırdı. Daha sonra bir genetik harita çıkarmayı başaran uzmanlar, son olarak haritayı tarayarak bebeğin babadan bu kalıtımsal hastalığı aldığı sonucuna vardı.

“TASARIM BEBEKLERİN” YOLUNU AÇABİLİR

Halihazırda çok pahalı olan yeni teknoloji dönüm noktası olarak değerlendiriliyor ve tüm genetik bozuklukların taranabilmesi anlamına geliyor. Sonunda genetik araştırmalar ilerledikçe, bu yöntemin çocuğun hayatının çok daha ileri dönemlerinde oluşabilecek kanser ve kalp krizi gibi hastalıklarla ilgili bilgi edinmek için kullanılabileceği kaydediliyor.

Ancak, yeni yöntem eninde sonunda ‘tasarım bebekler’ dünyaya getirmek üzere seçim yapmak üzere kullanılacağı yönünde etik kaygılara da neden oluyor.