Tarihi Şahsiyetler

Thurgood Marshall Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

MARSHALL, Thurgood (1908 – 24 Ocak 1993)

ABD’li hukukçu ve siyaset adamı. Devlet okullarında ırk ayrımının kaldırılması için çalışmıştır.

2    Temmuz 1908’de Maryland Eyaleti’nin Baltimore kentinde doğdu. Pennsylvania’daki Lincoln Üniversitesi’ni 1930’da bitirdikten sonra Washing-ton’daki Howard Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi görmeye başladı. 1933’te öğrenimini tamamladıktan sonra Maryland barosuna kabul edildi. 1936’da zenci haklarını korumak için 1909’da kurulmuş olan NA-ACP’nin (National Association for the Advancement of Coloured People-Zenciierin İlerlemesi İçin Ulusal Birlik) Baltimore örgütünde çalışmaya başladı. 1938’de ise NAACP’nin New York’taki genel merkezinde görev alarak örgütün avukatlığını üstlendi.

1954’teki ünlü “Brown ile Topeka Eğitim Kurulu” davasını kazanarak, eğitimde “ayrı fakat eşit” ilkesinin anayasaya aykırı olduğunu kabul ettirdi. Böylece 60 yıldan beri zencilerle beyazların ayrı okullarda okutulmasının gerekçesi olan ilke yürürlükten kaldırıldı.

Marshall, 1961’de başkan Kennedy tarafından Yargıtay’a aday gösterildi ve 1962’de yargıç olarak oradaki görevine başladı. 1965’te, bu göreve getirilen ilk zenci olarak, ABD başsavcısı oldu. 1967’de ise başkan Johnson onu, ilk zenci üye olarak, Yüce Divan’a aday gösterdi. Senato’da bazı Güneyliler’in muhalefetine karşın üyeliği onaylandı.

Irkçılığa karşı yasal sınırlar içinde mücadele etmeyi savunan Marshall devlet okullarında zenci-beyaz ayrımının kaldırılmasını sağlayarak zencilerin yurttaşlık haklarının ilerlemesine önemli katkıda bulunmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler