Tarihi Şahsiyetler

Thomas Young Kimdir, Hayatı, Buluşları, Hakkında Bilgi

YOUNG, Thomas (1773-1829)

İngiliz, fizikçi ve hekim. Işığın girişimini ilk kez deneysel olarak gerçekleştirerek, ışığın bir dalga hareketi olduğunu kanıtlamıştır.

13 Haziran 1773’te Taunton kenti yakınlarındaki Milverton’da doğdu, 10 Mayıs 1829’da Londra’da öldü. İki yaşında okumayı, altı yaşında Latince’yi, sonraki yaşamında aralarında İbranıce, Süryanice, Kaide dili, Arapça, Farsça ve Türkçe olmak üzere on iki yabancı dili öğrenen Young, Londra ve Edinburgh üniversitelerinde başladığı tıp öğrenimini, 1796’da Göttingen, daha sonra Cambridge üniversitelerinden aldığı doktora dereceleriyle tamamladı. 1800’de Londra’da özel hekimlik yapmaya başladı. Ertesi yıl Londra’daki Royal Institution’da doğabilimleri profesörlüğüne getirildiyse de, verdiği konferanslar pek ilgi çekmediğinden 1803’te bu görevden ayrılıp yeniden serbest çalışmayı seçti. 1811’de St.George Hastanesi hekimliğine atanan ve yaşamının sonuna değin bu görevde kalan Young, 1794’te Royal Society’nin üyeliğine seçilmiş, 1804’ten ölümüne değin bu kurumun dış ilişkiler sekreterliğini yürütmüştür.

Young’ın ilk çalışmaları görme fizyolojisine ilişkindir. 1793’te, henüz öğrenciyken bu konuda ilk önemli makalesini yayımlayarak, gözün değişik uzaklıklara göre uyum yapabilmesinin, göz merceğinin kas lifi yapısında olmasından ve biçim değiştirerek odak uzaklığım ayarlayabilmesinden ileri geldiğini ortaya koymuştu. 1801’de görme bozukluklarından astig-matlığm nedenini belirledi ve aynı yıl renkli görme mekanizmasına ilişkin ünlü makalesini yayımladı. Gözde her renk için ayrı bir algılama mekanizması bulunmasına gerek olmadığını, yalnızca mavi, yeşil ve kırmızı gibi üç temel rengin algılanmasıyla bütün renklerin görülebileceğini öne süren Young’ın bu kuramı sonradan Maxwell ve Helmholtz tarafından geliştirildi. “Young-Helmholtz üç renk kuramı” olarak bilinen bu kuram, renkli fotoğrafın ve renkli televizyonun da temelidir.

İlgili Makaleler