Edebi Şahsiyetler

Thomas Stearns Eliot Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

ELIOT, Thomas Stearns (1888-1965) ABD asıllı İngiliz şair ve oyun yazarı. Çağdaş Avrupa şiirine yeni bir ruh ve yeni değerlendirme ölçütleri getirerek Romantik dönemden modern şiire geçişi sağlayan en önemli şairlerden biridir,

26 Eylül 1888’de ABD’nin Missouri Eyaleti’nirt St. Louis kentinde doğdu, 4 Ocak 1965’te öldü. Ailesi New England’lı köklü ve önemli bir aileydi. Genç Eliot eğitiminde bütünüyle özgür bırakıldı. Özel akademilerde okudu, on sekiz yaşında Harvard’a girdi, dört yıllık üniversite eğitimini üç yılda tamamladı. Bu okulda dil ve edebiyat öğrenimi gören Eliot özellikle Elizabeth dönemi şairleri, Metafizik şairler, İtalyan Rönesansı ve felsefe konularıyla ilgilendi. Öğretmenleri arasında eleştirmen Irving Babbitt (1865-1933) ve George Santayana (1863-1952) gibi ünlüler vardı. 1910 kışında Sorbonne Üniversitesi’nde Henri Bergson’un derslerine devam etti. Ayrıca Alain Fournier’nin şiir derslerine de katılarak Jules Laforgue, Stephane Mallarme ve Charles Baudelaire gibi, kendisini derinden etkileyen şairleri tanıdı. 1912-1914 arasında gene Harvard’da Sanskritçe ve Doğu dilleri okudu, felsefe bölümünde asistan olarak görev yaptı, daha sonra da bursla Almanya’ya gitti. I. Dünya Savaşı’nın araya girmesiyle felsefe çalışmalarım Oxford’da Merton College’da sürdürdü. İngiliz idealizminin önde gelen adlarından F.H.Bradley’in felsefesi üstüne doktora tezi yazdı.

Çeşitli İngiliz akademilerinde öğretmenlik yaparken, 1917’de Prufrock and Other Observations (“Prufrock ve Başka Gözlemler”) adını taşıyan ilk şiir kitabı yayımlandı. Eliot’m ilk ve en önemli şiirlerinden biri olan “The Love Song of Alfred J. Prufrock” (“Alfred J. Prufrock’un Aşk Şarkısı”) bu kitapta yer alıyordu. Eliot bu şiiri yakın dostu Ezra Pound aracılığıyla o günlerin önde gelen dergilerinden Poet-ry’ye yollamış, dergi bu metnin “şiir olup olmadığına karar veremediği” gerekçesiyle şiiri bir yılı aşkın bir süre basmamıştı. “Prufrock” modernist akımın o güne kadar görülmemiş bir imge zenginliği taşıyan ve bütün bir Avrupa şiir geleneğini özümleyen ilk önemli örneklerinden biriydi.

İlgili Makaleler