Filozof Biyografileri

Thomas Samuel Kuhn Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KUHN, Thomas (1922 – 17 Haziran 1996, Massachusetts, ABD) ABD’li bilim tarihçisi, fizikçi. Bilimsel gelişimin devrimler içeren dönüşümlü bir süreç olduğunu ileri sürmüştür.

Thomas Samuel Kuhn 18 Temmuz 1922’de Cincinnati’de doğdu. 1943’te Harvard Üniversitesi Fizik Bölümü’nü bitirdikten sonra II.Dünya Savaşı’ na katıldı. 1949’da da bilim tarihi konusundaki çalışmalarıyla doktor sanım kazandı. 1948’den 1956’ya değin Harvard Üniversitesi’nde bilim tarihi okuttu. 1958’de Princeton Üniversitesi’nde profesör oidu,1968’de Massachusetts Institute of Technology’ de görev aldı. Kuvantum konusunda çalışmalar yaptı.

Kuhn, bilimsel gelişmenin düz çizgiden çok dairesel olduğunu, kesintisiz birikimlerden değil, dönüşümlerden oluştuğunu vurgular. Bu dönüşümler, kimi kez, bilgide kopmalara vol açan, büyük devrimler biçiminde gerçekleşir. Dönüşümsel yapının belli öğeleri vardır: Bir devrim aşamasını, bu devrimin getirdiği yeniliklerin yerleşmişliğe dönüştükleri, “düzenli bilim” dönemi izler. Bu dönem içindeki bir aşamada dönemin verileriyle çözülmeyen güçlükler bunalımlara neden olur. Bu da yeni bir bilimsel devrimi gerekli kılar. Bu devrimler, bilimin gerçek açılımlarını, büyük ilerlemeleri oluşturur. Devrim-yerleşme-bunalım-devrim dönüşümü, bilim talihinin gösterdiği gerçek örüntüdür. Bir tarih süreci olarak bilim, gelişimin biçimsel yönüyle kendini yineleyen bir yapı gösterir. Ancak her devrimin içeriği değişik ve yeni olduğundan gelişim dairesel bir döngü, durağan bir eylem değil, bir spiral ilerlemedir. İlerlemenin temelini oluşturan devrimlerin getirdiği bu yeni içerik, yeni bir bakış açısı, yeni bir kuramsal yapıdır. Kuhn bu kuramsal yapıya, örnek (paradigma) adım verir.

İlgili Makaleler