Edebi Şahsiyetler

Thomas Middleton Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MIDDLETON, Thomas (1580-1627)

İngiliz oyun yazarı. Gözlemlere dayalı yergici oyunlarıyla önlenmiştir.

Nisan 1580’de Londra’da doğdu, 8 Temmuz 1627’de aynı kentte öldü. Yaşamı ile ilgili kesin bilgi yoktur. Mark Eccles’ın 1931’de yayımladığı biyografik çalışma Middleton üstüne bilgi veren en geçerli kaynak kabul edilmektedir. Bu kaynağa göre 1598’de Oxford’da Kraliyet Okulu’na girerek iki yıl devam etmiş, bu süre içinde üç şiir kitabı yayımlanmış, 1602’de de Philip Henslowe Tiyatrosu için Thomas Dekker ve John Webster ile birlikte oyunlar yazmaya başlamıştır. Daha sonraları St.Paul’s Boys, King’s Men, Swan ve Globe gibi dönemin ünlü tiyatrolarına oyunlar yazdığı, Londra’yla ilgili belgesel çalışmalar yaptığı ve 1620’de Londra kenti resmi tarih yazarlığı görevine getirildiği de biliniyor.

Yaşamı boyunca gerek tek başına, gerek başka yazarlarla birlikte çok sayıda oyun yazmış, ancak bunların büyük bir bölümü kaybolmuştur. Ölümünden sonra kimi yapıtları başka yazarlarca yeniden yazılmıştır. Toplumsal konuları ele alması ve romantik komedileriyle ün kazanmasına karşın, yazdığı tragedyalar da güçlü psikolojik çözümlemeleri ve etkin siyasal yergileriyle sahnede büyük başarı kazanmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): The Old Law, 1599, (“Eski Yasa”); A Trick to Catch the Old One, 1605, (“İhtiyarı Yakalamak İçin Bir Hile”); A Chaste Maid in Cheapside, 1611, (“Cheapside’da iffetli Bir Hizmetçi”); The Witch, 1615, (“Cadı”); Women Beıvare Women, 1621, (“Kadın Kadından Sakınsın”); The Changeling (W.Rowley ile), 1622, (“Budala”); A Game at Chesse, 1624, (“Satrançta Bir Oyun”).

•    KAYNAKLAR: M.Eccles, “Middleton’s Birth and Education”, Revieıv of English Studies, VII, 1931.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler