Filozof Biyografileri

Thomas Martin (filozof) Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MARTIN, Thomas (1813-1884)

Fransız, filozof. Doğa felsefesiyle dinlerin uzlaşamayacağı görüşünü savunmuştur.

Thomas Henri Martin 4 Şubat 1813’te Belleme’ de doğdu, 9 Şubat 1884’te Renne’de öldü. Ecole Normale Superieure’de öğrenim gördü. 1838’de edebiyat doktoru sanını kazandıktan sonra Renne Edebiyat Fakültesi’nde eski edebiyat profesörü olarak görevlendirildi. Bu kurumda 1880’e değin, profesörlük yanında, yönetim işlerinde de çalıştı.

Martin’in felsefeye karşı ilgisi Platon’un yapıtlarını okumakla başladı. Özellikle Platon’un Timaios adlı yapıtı üzerindeki incelemesiyle ün kazandı. Felsefenin, çağlar boyunca, geçirdiği gelişim aşamalarını, değişik öğretiler arasındaki tartışmaları bir dizge bütünlüğü içinde sergilemeye çalışırken kendi kişisel görüşlerini de açıkladı. Ona göre tektanrıcı dinlerle doğa felsefesini uzlaştırma olanağı yoktur. Us ilkelerine ve deney verilerine dayanan doğa felsefesi, yalnız inançtan kaynaklanan dinlerle bağdaşamaz. Martin’ nin yapıtları, felsefe tarihi bakımından, önemli birer kaynak niteliğindedir.

•    YAPITLAR (başlıca): Etudes sur le Timee de Platon, 1841, (“Platon’un Timaios’u Üstüne İncelemeler”); La philosophie spiritualiste de la nature, 1849, (“Doğanın Tinsel Felsefesi”); Les hypotheses astronomiques des pius anciens philosophes de la Grece, 1878, (“Eski Yunan Filozoflarının Gökbilimle İlgili Varsayımları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler