Edebi Şahsiyetler

Thomas Love Peacock Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PEACOCK, Thomas Love (1785-1866)

İngiliz, şair ve romancı. Yapıtlarıyla çağını ustaca yansıtmıştır.

18 Ekim 1785’te Dorset bölgesinde Weymouth kasabasında doğdu, 23 Ocak 1866’da Londra yakınlarında Middlesex’de öldü. 1801’de annesiyle Londra’ ya yerleşti. Peacock burada okula gitmedi, ama kendi kendine İtalyanca, Latince, Fransızca ve Yunanca öğrendi. Şiir yazmaya da o yıl başladı. Güney İngiltere’de Galler bölgesini yürüyerek dolaştı. 1817’de şair P.B.Shelley’le yakın bir dostluk kurdu. Bu dönemden sonra roman yazmaya ağırlık verdi. 1819’da Doğu Hindistan Şirketi’ne girdi. Uzun yıllar bu şirkette müfettiş olarak çalıştı.

Peacock, şiir ölçüsü, biçimleri ve işlediği egzotik konular açısından romantik şairlere benzetilmiştir. Ancak şiirleri romantik öz ve duygudan yoksun olduğu gibi kendisi de romantik bir yaratılışta değildi. Shelley’e yazdığı ilgi çekici mektuplarda Romantizm’ in aşırılıklarıyla alay etmiştir. Romanlarında ve öykülerinde çağını ustaca yansıtmıştır. Bunlarda hünerli taşlamalar, zekice yergiler yer alır. Romanlarında felsefi, zeki, inandırıcı konuşmalar yapan insanlar vardır. Çağdaş tipler karikatürize edilerek sunulur. Örneğin Headlong Hall’de Shelley’in görüşleri bir roman kahramanına söyletilmiştir. Yazar kendi görüşlerini de roman tiplerinin ağzından yansıtmıştır. Bu roman kurgusunu H.G.Wells ve A.Huxley gibi yazarlar da kullanmışlardır. Peacock’un son romanı Gryll Grange (“Gryll Çiftliği”) entelektüel niteliği ve açık anlatımıyla en önemli yapıtlarından biridir.

•    YAPITLAR (başlıca): Şiir: The Monks of St.Mark, 1804, (“St.Mark’ın Keşişleri”); Palmyra and Other Poems, 1806, (“Palmyra ve Başka Şiirler”); The Philosophy of Melancholy, 1812, (“Melankolinin Felsefesi”); Rhododaphne, 1818. Roman: Headlong Hail, 1816; Melincourt, 1817; Nightmare Abbey, 1818, (“Kâbus Manastırı”); Crotchet Castle, 1831, (“Gariplikler Şatosu”); Gryll Grange, 1860, (“Gryll Çiftliği”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler