Edebi Şahsiyetler

Thomas Eakins Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Eakins yapıtlarında doğup büyüdüğü kentin günlük yaşamı ve kişilerini çizerken, somut gerçeği olduğu gibi yansıtmayı yeğlemiştir. Sanat yaşamının ilk döneminde genellikle hareket halindeki insan vücudunu ele almıştır. Atlet ve yüzücü resimleri onun, kasları ve hareketleriyle insan vücudunu ne denli iyi tanıdığını göstermesi açısından önemlidir. Bu yapıtlarında kuramsal perspektifi, yapay ve gerçek nesne gözlemleriyle birleştirmiş, böylece bilime olan ilgisi anatominin ötesine geçerek, uzay ve hacim tasarımına kadar uzanmıştır.

Eakins sanat yaşamının ikinci döneminde somuttan soyuta bir yaklaşım göstererek insanların çeşitli psikolojik durumlarını içeren portreler yapmıştır. Işığı canlandırıcı ve kuvvetlendirici .bir öğe olarak kullandığı yapıtlarında, Rembrandt’ın donuk, koyu ve kasvetli tonlarını yeğlemiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Max Schmitt in a Single Scult, 1871, Metropolitan Sanat Müzesi, New York, (“Max Schmitt Tek Kişilik Futada”); Gross Clinic, 1875, Jefferson Medical College, Philadelphia; Köpekli Kadın, 1885, Metropolitan Sanat Müzesi, New York; Mrs. Edith M oh an, 1904, Smith College Sanat Müzesi, Massachusetts, ABD.

• KAYNAKLAR: L.Goodrich, Thomas Eakins: His Life and Works, 1933; R.McKinney, Thomas Eakins, 1942; F.Porter, Thomas Eakins, 1959.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi