Edebi Şahsiyetler

Thomas Dylan Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

THOMAS, Dylan (1914-1953)

İngiliz şair ve öykü yazarı. İngiliz lirik şiir geleneğinin son ve güçlü temsilcilerindendir.

Dylan Marlais Thomas 27 Ekim 1914’te Galler bölgesindeki Swansea kentinde doğdu, 9 Kasım 1953’te New York’ta öldü. Babası İngilizce öğretmeniydi. Thomas, Swansea’daki ortaokulu bitirdikten sonra okumadı. Buna karşılık edebiyat bilgisi, ona küçük yaştan beri Shakespeare’den parçalar okuyan babasının da yardımıyla, oldukça gelişmişti.

Thomas ilk şiir kitabı 18 Poems’i (“18 Şiir”) 1934’te yayımladı. Londra’ya yerleştikten sonra edebiyat çevrelerinde tanındı. Ama ailesini geçindirmek ve giderek artan içki parasını çıkarmak için yazdığı radyo oyunları ve film senaryolarından elde ettiği gelir yetersiz kalıyor ve borçları sürekli büyüyordu. II.Dünya Savaşı’nda kısa bir süre askerlik yaptı. Kendini “barışçı”, kimi zaman da “komünist” olarak tanımlıyordu. Ama siyasetle olan ilişkisi, zenginlere karşı içgüdüsel bir düşmanlık ve yoksullara karşı bir sempatiden öteye geçmiyordu.

Savaştan sonra BBC’deki şiir programlarını sürdürdü. Olgunluk döneminin şiirlerini 1949’da Deaths and Entrances (“Ölümler ve Girişler”) adlı kitapta topladı. 1950’de, para kazanmak amacıyla, ABD’de edebiyat konusunda konferanslar vermeye gitti. Bu konferanslarda okuduğu şiirleriyle büyük ilgi topladı. ABD yolculuklarını 1952 ve 1953’te de tekrarladı. Son yolculukta, 39. yaşgününü kutlarken, aşırı içkiden ötürü hastalandı ve kaldırıldığı hastanede öldü.

Thomas, 1939’a kadar yayımladığı ilk üç kitabındaki şiirlerle, Gerçeküstücülük’ün İngiliz şiirindeki temsilcisi olarak değerlendirilmişti. Bu dönemde dili zorluyor, James Joyce’un etkisi altında kalarak yeni sözcükler oluşturuyor ve sözcük oyunlarından yararlanıyordu. Deaths and Entrances ve In Country Sleep (“Kır Uykusunda”) kitaplarındaki şiirlerinde temalar ve dil yalınlaşırken müziksel yapı daha karmaşıklaşıp zenginleşmişti.

Thomas’a göre şiir, varlığın çıplak ve aydınlık özüne ulaşmak için yapılan ritmik bir harekettir. Hemen hemen tüm yapıtlarındaki tema ölümle yaşamın birliği, sürekliliğidir. Thomas ölümü “ehlileştirmeye”, doğum-olgunlaşma-çürüme-yeniden doğumdan oluşan doğal döngünün bir parçası olarak kavramaya çalışmıştır. Ama onun şiirine asıl özgünlüğünü ve gücünü veren, bu oldukça geleneksel temayı işlerken kullandığı çarpıcı ritim, keskin ve parlak imgelerdir. Şiirlerinde mutlaka kendini gösteren trajik boyuta karşılık, A Portrait of the Artist as a Young Dog (“Sanatçının Genç Bir Köpek Olarak Portresi”) adıyla yayımlanan otobiyografik denemeleri ve Ad-ventures in the Skin Trade and Other Siorfes’deki (“Deri Ticareti Serüvenleri ve Başka Öyküler”) öyküleri, keyfine düşkün, vurdumduymaz görünen, duyarlı ve zeki bir kişiliği yansıtır.

• YAPITLAR (başlıca): Şiir: 18 Poems, 1934, (“18 Şiir”); Tıventyfive Poems, 1936, (“Yirmi Beş Şiir”); The Map of Love, 1939, (“Aşkın Haritası”); Deaths and Entrances, 1946, (“Ölümler ve Girişler”); In Country Sleep, (“Kır Uykusunda”); Collected Poems, 1953, (“Toplu Şiirler”). Öykü: The Portrait of the Artist as a Young Dog, 1940, (“Sanatçının Genç Bir Köpek Olarak Portresi”); Adventu-res in the Skin Trade and Other Stories, (ö.s.),1955, (“Deri Ticareti Serüvenleri ve Başka Öyküler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler