Edebi Şahsiyetler

Thomas Carlyle Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Thomas Carlyle. İskoçyalı yazar, düşünür, eleştirmen 4 Aralık 1795’te İskoçya-Ecclefechan’da doğdu, 5 Şubat 1881’de Londra’da öldü.

Calvinist inanca bağlı olan babası küçük bir çiftçiydi. Babasının dini inançları ve yaşam biçimi, genç Carlyle’ı yaşamı boyunca etkiledi. Calvinizm’de insanların tanrı tarafından doğuştan cennet veya cehenneme layık görülmesi ve kişilerin, gelecekleri konusunda bir “işaret” aramaları Carlyle’ın öğrenciliği sırasında zihnini sürekli meşgul etti. Bu etki daha sonra da eserlerine yansıdı.

Ecclefechan’da köy okulunu bitirdikten sonra, ortaöğrenimini Annan Akademisi’nde tamamladı ve Edinburg Üniversitesi’ne devam etti. Burada belli bir bilim dalını izlemedi. Matematiğe yeteneği olduğundan Annan’da matematik öğretmeni oldu. 1816’ da Kirkcaldy’de, vaiz ve mistik Edward Irwing’in öğretmenlik yaptığı bir okula geçti. Irwing’in Carlyle üzerinde büyük ve sürekli bir etkisi oldu. 1819’da hukuk öğrenimi için Edinburg Üniversitesine döndü, üç yıllık öğrenim dönemi yalnız ve güç şartlar altında geçti. Daha sonra Almanca öğrendi ve Mme Stael’in etkisiyle, kendisi için “yeniden ruhsal doğuş” niteliğindeki Alman düşüncesini keşfetti; sırasıyla Kant, Alman idealistleri ve mistikleri, özellikle Goethe, felsefesi için en sağlam temel taşlarını oluşturdular. 1824’te Goethe’den Wilhelm Meister’i çevirdi.

İlgili Makaleler