Filozof Biyografileri

Thomaius Leonicus Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LEONICUS, Thomaius (1457-1533)

İtalyan, bilgin ve tanrıbilimci. Aristoteles’in yapıtlarını yeniden düzenlemiş, bilginin bir içedoğuş olduğu görüşünü savunmuştur.

Venedik’te doğdu, Padova’da öldü. Epirli eski bir Yunan ailesinden geldiği söylenir. Yunan ve Latin düşüncesini kaynağından tanıma amacıyla bu dilleri öğrendi, bütün çalışmalarını Platon ve Aristoteles felsefesi üzerinde sürdürdü. Bir süre Galenos’un geliştirdiği hekimlik konusunda çaba gösterdi, bitkilerden, köklerden ilaç yapmayı, onlarla sağlığı korumayı öğrendi. Bu çalışmaları ve geniş bilgisi nedeniyle Padova Üniversitesi’nde tıp ve felsefe profesörü olarak görevlendirildi.

Leonicus’un ilgisini çeken konu tinlerin kaynağı ve nitelikleridir. “Doğal bilicilik” adını verdiği bilme yetisinin derin bir sezgiden kaynaklandığını, tanrısal bildiriye (vahy) benzer bir içedoğuş olduğunu ileri sürmüştür. Derin bir ilgiyle yönelinen konuda, birdenbire kişinin içinde bir ışın parlar, bilinmek isteneni aydınlatır, bilmeyi gerçekleştirir. Bu nedenle bilme bir içedoğuş, derin bir seziştir. Sezişi sağlayan bu ışın evrenseldir, yalnız tinde yansır. Sezgiyi alan, duyan, düşünen tin her türlü eylemin odağıdır. Bu evrensel tinin etkisi, doğada bulunan bütün nesnelerde, olaylarda değişik biçimlerde kendini gösterir. Yel, ışık, yağmur, bulut, görüntü, ses gibi devinen ne varsa onun görünüşleri, girdiği değişik biçimlerdir.

•    YAPITLAR (başlıca): Opuscula et dialogi, 1530, (“Küçük Kitaplar ve Diyaloglar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler