Edebi Şahsiyetler

Theophile Alexandre Steinlen Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

STEINLEN, Theophile Alexandre (1859-1923)

İsviçre asıllı Fransız ressam ve grafik sanatçısı. Afişleriyle bu sanat dalının en önemli temsilcilerinden olmuştur.

10 Kasım 1859’da Lozan’da doğdu, 14 Aralık 1923’te Paris’te öldü. 1882’de Paris’e yerleşti. Toplumsal bir yergi içeren resimleriyle kısa zamanda büyük ün kazandı. Çeşitli gülmece dergileri için toplumsal yaşamın sorunlarını ele aldığı taşbaskılar (litografi) yaptı. Çeşitli kitap ve dergileri resimledi. Aynı zamanda bazı ürünlerin ve şirketlerin tanıtım afişlerini hazırladı. 1894’te ünlü şarkıcı ve oyuncu Yvette Guilbert’in (1868-1944) bir gösterisi için hazırladığı afiş, aralarında Toulouse-Lautrec de bulunan tanınmış sanatçıların yapıtları arasından birinci seçildi. Steinlen bundan sonra çeşitli müzikholler ve kabare gösterilerinin afişlerini gerçekleştirdi. Kısa zamanda bu türün en aranılan sanatçılarından biri oldu. 1901 ’de Fransız uyruğuna geçti.

Steinlen resimlerinde genellikle çalışan sınıfın günlük yaşamından sahnelere yer vermiş, iyi ve kötü bütün yönleriyle toplumsal yaşamı ele almıştır. Yergileri genellikle insancıldır. Tekniği ve kahverengi, siyah, kırmızı, toprak sarısı gibi uyumlu renkleri bir arada kullanmasıyla Daumier’yi çağrıştırır. Biçimleri basitleştirerek stilize etmesiyse, onu çağdaş estetik anlayışına oldukça yaklaştırmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Çamaşırhaneden Dönüş, 1894, Oscar Ghez Modem Sanat Vakfı,Cenevre; Genç Çamaşırcılar, 1896, Louvre, Paris; İdil, 1909, Oscar Ghez Modem Sanat Vakfı, Cenevre.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler