Tarihi Şahsiyetler

Theodoric Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

THEODORIC I (454-526)

Ostrogot kralı. İtalya’ya egemen olmuştur.

Pannonia’da doğdu, 30 Ağustos 526’da Ravenna’ da öldü. Ostrogot Kralı Theodemir’in oğludur. 461’de rehine olarak Constantinopolis’e (İstanbul) gönderildi,471’de Pannonia’ya döndü. 474’te babasının ölümü üzerine Ostrogot kralı oldu. Önce Doğu Roma yönetimindeki Bulgaristan’a girdi. Ardından Bizans topraklarına akınlar düzenlemeye başladı. İmparator Zenon (d. 474-475 ve 476-491) Theodoric’i Bizans topraklarından uzaklaştırmak amacıyla 484’te konsül rütbesi verdi ve İtalya’yı ele geçirmesi için teşvik etti. Theodoric, Ağustos 489’da İtalya’ya gitti, 476’da Batı Roma İmparatorluğu’nu yıkan barbar kralı Odoakr’a karşı çarpışmaya başladı. 490’da yapılan savaşlarda üstünlük sağladı. 5 Mart 493’te hile ile Ravenna’ya girerek Odoakr’ı öldürdü ve İtalya’nın işgalini tamamladı.

Görünüşte Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu’na bağlı olan Theodoric, İtalya’da bağımsız bir yönetim kurdu. Ravenna’yı başkent yaptı. Ölümünden sonra kızının oğlu Athalaric Ostrogot kralı oldu. Kızı Amalasuntha ise, küçük yaşta olan Athalaric’in naibesi oldu.

Gotlar, Uçleme’yi tanımayan Arian mezhebine bağlı oldukları için, din bakımından Katolik Romalı-lar’dan ayrılmaktaydılar. Theodoric, krallığındaki Romalılar ve Gotlar arasında bir denge kurmaya çalışmış, sivil yönetimde Romalı memurlara dayanırken, Gotlar’ı askerlikle ilgili işlerde kullanmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi