Edebi Şahsiyetler

Theodore Dreiser Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

DREISER, Theodore (1871-1945) ABD’li romancı. Yaşadığı dönemi Natüralist (Doğalcı) bir yaklaşımla yansıtan romanlarıyla tanınır.

27 Ağustos 1871’de Indiana’da doğdu. 28 Aralık 1945’te Holywood’da öldü. Alman asıllı, yoksul ve kalabalık bir ailenin çocuğuydu. Düzenli bir eğitim görmedi. Çeşitli işlere girip çıktıktan sonra 1894’te gazeteci olmaya karar verdi. 19Ql’de ilk romanı Sister Carrie (Kız Kardeşim Carrie) İngiltere’de yayımlandı ve eleştirmenlerin ilgisini çekti. Bu yapıt 1908’de ABD’de yayımlandı. Ancak 1920’lere değin bir romancı olarak ülkesinde adını duyuramadı. 1925’te yayımlanan An American Tragedy (İnsanlık Suçu) ile üne kavuştu. Ölümünden kısa bir süre önce ABD Komünist Partisi’ne girdi.

Dreiser yaşadığı olayları ve gördüğü yerleri gerçeğe en sadık biçimde anlatan ilk Amerikan romancıları arasında yer alır. Belli bir akıma bağlanmamakla birlikte, Zola’dan ve Doğalcılık’tan etkilenmiştir. Biyolojik yaşam savaşı ile iş dünyasında verilen savaş arasında bir benzerlik kurarak, iş dünyasında da güçlü olanın kazanacağını işlemiştir. 1910-1920 arasında ABD’deki hızla büyüyen kentler ve değişen yaşam biçimleri romanının ana malzemesini oluşturur.

An American Tragedy’de., insanı çevrenin koşullamaları içinde bir köle, bir oyuncak konumu içinde değerlendirmiş, ahlak ve toplum yasalarının insan doğasıyla çeliştiğini göstermeye çalışmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Roman: Sister Carrie, 1901, (Kız Kardeşim Carrie); The Financier, 1912, (“Tefeci”); The Titan, 1914, (“Titan”); An American Tragedy, 1925, (İnsanlık Suçu). İnceleme: Dreiser Looks at Russia, 1928, (“Dreiser Rusya’yı Anlatıyor”). Otobiyografi: A Book About Myself, 1922, (“Benim Kitabım”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler