Filozof Biyografileri

Theodor Litt Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LITT, Theodor (1880-1962)

Alman, filozof ve eğitimci. Kültür sorunlarının çözümünde Hegel’den esinlenen bir diyalektik yöntem uygulamıştır.

27 Ocak 1880’de Düsseldorf’ta doğdu, 16 Temmuz 1962’de Bonn’da öldü. Ortaöğrenimini doğduğu kentte bitirdikten sonra Bonn ve Berlin üniversitelerinde felsefe okudu. Bir süre Köln’de başöğretmen olarak çalıştı, sonra Bonn Üniversitesi’nde felsefe ve pedagoji profesörü oldu. 1920-1937 arasında Leipzig Üniversitesi’nde 1947’de Bonn Üniversitesi’nde Pedagoji profesörü olarak görevlendirildi.

Litt, genellikle, tarih, kültür tarihi, birey, toplum, bilgi, yaşam gibi sorunlar üzerinde durmuş, onlara Hegel’den kaynaklanan bir diyalektik yöntemle çözüm aramıştır. Dilthey’in incelediği konulan gene bu diyalektik yöntemle yeniden açıklamaya çalışmıştır. Ona göre bireyle toplum arasındaki ilişkileri anlamak için geçmişin derinliklerine inmek, tarih süreci içindeki gelişim çizgisini izlemek gerekir. İnsan Ben’i ancak içinde yaşadığı çevrede kavranabilir. Çünkü bireyde egemen olan eğilim bir ben-sen bağlantısı içinde belirir. Bu ilişki gelişerek önce küçük, sonra büyük insan topluluklarını, toplumu oluşturur.

•    YAPITLAR (başlıca): Geschichte und Leben, 1918, (“Tarih ve Yaşam”), Einleitung in die Philosophie, 1933, (“Felsefeye Giriş”); Geist und das Christentum, 1937, (“Tin ve Hıristiyanlık”); Denken und Sein, 1948, (“Düşünme ve Oluş”); Natunvissenschaft und Menschenbil-dung, 1952, (“Doğabilimi ve İnsanın Kültür Oluşumu”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler