Tarihi Şahsiyetler

Theobald von Bethmann-Hollweg Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BETHMANN HOLLWEG, Theobald von (1856-1921)

Alman devlet adamı. 1907-1917 arasında başbakanlık yapmıştır.

29 Kasım 1856’da Almanya’da Bradenburg kentinde, Hohenfinow’da doğdu, 2 Ocak 1921’de aynı yerde öldü. Frankfurt’lu bankacı bir ailenin çocuğuydu. Strassburg, Leipzig ve Berlin’ de hukuk öğrenimi gördü. Çeşitli devlet kademelerinde görev aldı. 1905’te Prusya içişleri bakanı, 1907’de de Alman İmparatorluğu içişleri bakanı oldu.

14 Temmuz 1907’de Prens Bernhard von Bülow’ un görevden ayrılması üzerine başbakan oldu. Mart 1909-Şubat 1912 arasında deniz kuvvetlerinde silahların azaltılmasıyla ilgili olarak İngiltere’yle sürdürdüğü görüşmeler sonuçsuz kaldı. Ama İngiltere Dışişleri Bakanı Sir Edward Grey’le birlikte Balkan Savaşı’nın genişleyerek Avusturya-Macaristan ile Rusya arasında büyük bir çelişki halini almasını engelleme konusunda başarılı oldu.

Bethmann 1911 ’de bir sosyal güvenlik yasasının çıkartılmasında ve Alsace-Lorraine için liberal nitelikte bir anayasanın kabul edilmesinde etkili oldu. Başbakanlığı döneminde seçim sistemine yönelik bazı sınırlı reformlar yapıldı, ordunun genişletilmesiyle ilgili olarak da bir yasa hazırlandı.

1914’te savaşın çıkmasını engellemek için çaba gösterdi. Genelkurmay’la anlaşmazlığa düştüğü için bu konuda etkin olamadı. 1916’da savaşa katılması söz konusu olan ABD’nin tarafsız kalmasını sağlamaya çalıştı. ABD’nin savaşa girmesi kesinleşince bir denizaltı savaşı sürdürülmesinden yana olanlara şiddetle karşı çıktı. Genelkurmay’la aralarındaki sürekli anlaşmazlık nedeniyle barış görüşmelerinden kısa bir süre önce istifaya zorlandı.

•    YAPITLAR (başlıca): Betrachtungen zum VVeltkriege, 1921, (“Dünya Savaşı Üzerine Değerlendirmeler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler