Edebi Şahsiyetler

The Police Kimdir, Üyeleri, Tarihi, Hakkında Bilgi

POLİCE

İngiliz ve ABD’li müzikçilerden kurulu pop topluluğu. Yeni dalga türünün en ünlü temsilcisidir.

Poliçe, 1976’da artık eski gücünü yitiren rock topluluğu Curved Air’in davulcusu Stewart Copeland (1952) ile yerel bir topluluğun solisti ve basçısı olan ve Sting takma adını kullanan Gordon Sumner tarafından kuruldu. Çok kısa bir süre çalışan gitarcı Henry Padovani’nin ayrılmasıyla Police’e katılan gitarcı Andy Summers (1942), daha önceleri Soft Machine ve Animals topluluklarında çalışmış, deneyimli bir müzikçiydi. Bu üçlü 1977’de çeşitli punk festivallerine katıldıysa da başarılı olamadı. Önceleri S.Copeland’in yazdığı parçaları çaldılar, Sting’in yazdığı ve sözlerinden dolayı radyolarda yasalanmasma karşın bir süre sonra çok yaygınlaşan “Roxanne” ile adlarını duyurdular. Bundan sonra 1979’da çıkarttıkları Regette de Blanc adlı albüm, reggae izlerinin hissedildiği, sınırsız bir ritm zenginliğine ulaşmış bir çalışmaydı. Bu plakla birlikte topluluğun bestelerinde büyük bir payı olmaya başlayan Sting, 1980 sonrasının en önemli bestecilerinden biri durumuna geldi. Rock müziğinde var olan, çalgıların arasındaki kalıplaşmış işbölümünü bir yana iten üçlü; gitarın da katılmasıyla elde ettikleri güçlü altyapı üstüne, herhangi bir çalgının ön plana çıkabildiği özgün bir tarz geliştirdiler.

1983’te çıkan ve bestelerde daha melodik, düzenlemelerde de görece daha alışılmış bir çizgiye yöneldikleri Synchronicity, Police’in her yönden güçlü ve aşılması zor bir yapıtı oldu. Albüm grubun en başarılı albümü olarak, Michael Jackson’un Thriller albümünü listelerden devirdi ve ABD-de 8 milyon sattı. Synchronicity turnesinin ardından yaratıcı farklılıkları sebep göstererek ayrılsalar da 1986-da Amnesty Turnesi için tekrar bir araya gelerek Bryan Adams, U2, Peter Gabriel ve Lou Reed ile turneye çıktılar. 2007 senesinde tekrar bir araya gelip, dünya turnesine çıktılar. Turne, müzik tarihinde en fazla gişe yapan üçüncü turne olduğu gibi, grubu 2008 senesinin en çok kazanan müzisyenleri yaptı. 2003 senesinde Rock ‘N Roll Hall of Fame-e dahil olan grup, aktif oldukları 5 sene içerisinde 50 milyonun üzerinde bir satış başarısı yakalmışdı. Jazz, pop, raggea ve punk müziğinin harmanlamasıyla kendi tarzını yaratan The Police, halen bir çok müzik eleştirmeni tarafından tarihdeki en önemli gruplardan biri olarak gösterilir. Her üç üye şarkılar yazsada grubun şarkılarının büyük kısmının sözü ve müziği grubun vokalisti ve bas gitaristi Sting’e aittir. Roxanne ile dünya çapında üne kavuşsalarda, en büyük hit şarkıları Every Breath You Take isimli parçadır. Don’t Stand So Close To Me, De Do Do Do De Da Da Da, Message in a Bottle, Walking on the Moon, So Lonely, Every Little Thing She Does Is Magic, Synchronicity, King of Pain, Invisible Sun gibi dönemin bir çok ünlü şarkısını üretmişlerdir.

Adının verdiği çağrışımlara karşın genelde sol bir tavrı olan Poliçe, şarkı sözlerinde, çevrelerine ve insanlara karşı belli bir duyarlığı, müziklerindeki coşkuya koşut ince bir alaycılıkla yansıtmıştır.