Tarihi Şahsiyetler

Tevfik Recep Örensoy Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ÖRENSOY, Tevfik Recep (1875-1951)

Türk, hekim. Türkiye’de histoloji-embriyoloji öğretiminin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

17 Şubat 1875’te İstanbul’da doğdu, Mart 1951’de aynı kentte öldü. Kuleli Askeri Lisesi’ni bitirdikten sonra Askeri Tıbbiye’de öğrenime başladı ve 1898’de hekim yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. Gülhane Hastanesi’nde (Gülhane Askeri Tıp Akademisi) stajını tamamlayınca, histoloji ve embriyoloji alanında uzmanlık öğrenimi için 1900’de Almanya’ya gönderildi. Kiel, Leipzig ve Würzburg üniversitelerinde öğrenim görerek, 1904’te Würzburg Üniversite-si’nden diplomasını aldı ve aynı yıl Türkiye’ye döndü. Ertesi yıl Askeri Tıbbiye’de embriyoloji profesörü olarak göreve başladı, bir yıl sonra da histoloji profesörlüğüne getirildi. 1909’da, sivil ve askeri tıp okullarının birleştirilmesiyle kurulan yeni Tıp Fakültesi’nde histoloji ve embriyoloji profesörlüğüne atanan, 1934’te ordinaryüs profesörlüğe yükseltilen Örensoy, otuz yılı aşkın öğretim görevinden 1941’de emekliye ayrıldı.

1905’te Askeri Tıbbiye’de, ilk kez o yıl öğretim programına alınan embriyoloji derslerini vermekle görevlendirilen ve ertesi yıl, 1800’lerin sonlarında Alman profesörlerin başlattığı histoloji (dokubilim) derslerini üstlenen Örensoy, bu iki tıp dalının Türkiye’de yerleşip gelişmesine öncülük etmiştir. 1909’da yeni örgütlenen Haydarpaşa Tıp Fakültesi’nde bu iki dersin tek bir kürsüde toplanarak Örensoy’un yönetimine verilmesinden sonra mikroskopla doku incelemelerine ve laboratuvar çalışmalarına başlanmış, ilk preparat arşivinin çekirdeği oluşturulmuştu. Önce, 1933 Üniversite Reformu sırasında Türkiye’ye gelen Alman histoloji profesörü Kari Löwenthal’in (1892-1948), 1939’dan sonra Tibor Peterfi’nin yardımlarıyla Histoloji ve Embriyoloji Enstitüsü’nü geliştiren, yeni mikroskop ve laboratuvar araçlarıyla donatılmasında büyük emeği geçen Örensoy, kitaplarıyla da bu tıp dallarının Türkiye’deki gelişmesinde etkili olmuş, özellikle Histoloji ve Kısa Embriyoloji adlı yapıtları birçok kez basılarak uzun yıllar tıp öğretiminde temel ders kitabı olarak kullanılmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Über zwei Abnormitaten der Medulla Oblongata des Menschen, 1903, (“İnsan Soğaniliğinde Görülen iki Bozukluk Üstüne”); Histoloji, 1913; Kısa Embriyoloji, 1935; Duyu Organları (N.Erenus ile), 1944.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler