Edebi Şahsiyetler

Teinosuke Kinugasa Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

Kinugasa 1928’de Almanya ve SSCB’yi kapsayan bir geziye çıktı. Bu gezi sırasında tanışıp bir süre birlikte çalıştığı Ayzenştayn ve Pudovkin’in etkisiyle geliştirdiği kurgu tekniklerini daha sonra yapıtlarına uyguladı. Renkli filmin ortaya çıkmasıyla birlikte tarihsel konulara yöneldi. Geleneksel Japon tiyatrosu Kabuki’den de başarıyla yararlanarak, dönem filmi türünde yapıtlar verdi. 1953’te çektiği Jigokumon (Cehennem Kapısı), bu türün en iyi örneklerinden biriydi. Renk öğesinin ustaca değerlendirildiği yapıt, Cannes Film Şenliği’nin büyük ödülünü kazandı.

Kinugasa, Japon sinemasını dünyaya tanıtan sanatçılardan biridir. Batı’da kullanılan sinema tekniklerini filmleriyle Japon sinemasına aktarmış, yapıtlarında yeni anlatım biçimleri denemiştir. Filmlerinin çoğunun senaryosunu da kendisi yazmıştır.

• YAPITLAR (başlıca) Kurutta ippeiji, 1926, (“Delilik Sayfası”); Jujiro, 1928, (“Kavşak”); Reymey izen, 1932, (“Şafaktan Önce”); Jigokumon, 1953, (Cehennem Kapısı); Okoto to Sasuke, 1963, (“Okoto ve Sasuke”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi