Tarihi Şahsiyetler

Takeo Miki Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

MİKİ TAKEO (1907-4 Kasım 1988)

Japon siyaset adamı. Liberal Demokratik Parti’nin önderlerindendir.

17 Mart 1907’de Tokuşima bölgesinde doğdu. Tokyo’daki Meiji Üniversitesi’nde ticaret ve hukuk öğrenimi gördü. 1937’de Temsilciler Meclisi’ne seçildi. Meclisin en genç üyesi olan Miki Takeo, Japonya’nın savaşa hazırlandığı bu yıllarda ABD’yle savaşa girilmemesi için çaba harcadı. 1939’da Japon-Amerikan Dostluğu Derneği’ni kurdu.

II.Dünya Savaşı’nın ardından ABD işgal yönetimi altına giren Japonya’da ABD yanlısı tutumuyla tanınması nedeniyle önemli görevler üstlendi. 1947-1948 yıllarında iletişim bakanlığı yaptı. 1947’de kurduğu Halkın Kooperatifi Partisi’ni 1952’de İlerici Parti adıyla yeniden örgütledi. Bu partinin 1954’te Demokratik Parti’yle birleşmesiyle de Japonya Demokratik Partisi kuruldu. 1954-1955 yıllarında ulaştırma bakanlığı yapan Miki Takeo, 1955’te Japonya Demokratik Partisi’yle Liberal Parti’nin birleşmesinden doğan Liberal Demokratik Parti’nin (LDP) kurucuları arasında yer aldı. Sosyalistler’e ve Komünistler’e karşı tüm muhafazakâr güçleri tek bir çatı altında toplayan bu parti 1955’ten sonra sürekli olarak çoğunluğu elde etti. Miki Takeo uzun yıllar parti üst kademelerinde görev aldı. 1958 ve 1961’de iki kez kısa süreyle devlet bakanı oldu. Ayrıca hükümete bağlı iktisadi planlama, bilim ve teknoloji ve atom enerjisi komisyonlarında yöneticilik yaptı. Eisako Sato’nun başbakanlığı sırasında 1965-1966 yıllarında uluslararası ticaret ve sanayi bakanı, 1966-1968 arasında da dışişleri bakanı oldu. Hızlı bir iktisadi büyüme içinde olan Japonya’nın uluslararası ilişkilerde de etkin rol oynaması gerektiğini savunarak Asya ülkelerine yardım yapılmasını istedi.

Miki Takeo Temmuz 1972’de başbakan Kakuei Tanaka hükümetinde sandalyesiz bakan, kısa bir süre sonra da başbakan yardımcısı oldu. 1973 dünya iktisadi bunalımının etkisiyle Japonya’nın büyüme hızının düşmesi, ayrıca başbakanın ve bazı hükümet üyelerinin adının yolsuzluklara karışması üzerine hem hükümet, hem de parti halkın gözündeki saygınlığını yitirdi. Miki Takeo Temmuz 1974’te parti işleyişinde reform yapılmasını isteyerek hükümetten istifa etti. Kasım’da başbakanın da istifa etmesinin ardından LDP içinde çeşitli hizipleri uzlaştırıcı tek aday olarak görülen Miki Takeo, başbakanlığa ve parti başkanlığına getirildi. 1976’ya değin sürdürdüğü bu görevleri sırasında temel amacı partinin sarsılan konumunu düzeltmek oldu. Ancak başbakanlığının son aylarında Tanaka’nın Lockheed uçak şirketinden rüşvet aldığının ortaya çıkması bu çabalarına önemli bir darbe vurdu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler