Kimdir

Tahir Alangu kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Tahir Alangu kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: 1915’te İstanbul’da doğdu. 19 Haziran 1973’te İstanbul’da yaşamını yitirdi. 1938’de Kabataş Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1943’te mezun oldu. Birçok lisede, köy enstitüsünde ve yüksekokulda öğretmenlik yaptı. Galatasaray Lisesi’nde edebiyat öğretmeni oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nde halkbilim dersleri verdi Şiirleri, eleştirileri, edebiyat, tarih ve halkbilim üzerine yazıları öğrencilik yıllarından başlayarak Yurt, Tarihten Sesler, Yeni Türk, Değirmen, Gündüz, Yeni Yurt, Yenilik, Yeditepe. Türk Dili, Dost ve Kim gibi dergilerde yayınlandı.

Eserleri: Yazarın çocuklar ve gençler tarafından okunabilecek belli başlı kitapları: Kalavela (1943), Cumhuriyetten Sonra Hikaye ve Roman (1959-1965), Ömer Seyfettin (Biyografi 1968), 100 Ünlü Türk Eseri (1974), Billur Köşk Masalları …

Kaynak: Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ansiklopedisi, 2. Cilt, Hasan Latif SARIYÜCE, Nar yayınları, 2012

Tahir Alangu kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1916-1973) Türk edebiyat eleştirmeni ve tarihçisi. Özellikle Halk edebiyatı üzerine yap­tığı incelemeler, kaynak eser niteliği taşır. 24 Aralık 1915’te İstanbul’da doğdu. Babası deniz subayı ve kaptandı. İlkokula İstanbul’da başla­dı, Anamur’da bitirdi. 1938’de Kabataş Lisesi’nden, 1943’te Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Öğrenciliği sırasında, Eminönü Halkevi’nin Dil-Edebiyat Kolu’nda çalıştı. Askerliğini tamamladıktan sonra, çeşitli liselerde ede­biyat ve dini hitabet dersleri okuttu. İngiliz Erkek Lisesi’nde edebiyat, Gazetecilik Yüksek Okulu’nda dil, edebiyat ve tiyatro tarihi, Robert Kolej’de ve Boğaziçi Üniversitesi’nde folklor dersleri verdi. Andreas Tietze, Robert Anhegger ve Behçet Necatigil ile birlikte Türk-Alman Dostluk Cemiyeti’ni kurdu. PEN (Şairler, Denemeciler, Romancılar) Kulübü, Türk Dil Kurumu ve merkezi Paris’te bulunan Association Internationale Des Critiques (Uluslarara­sı Edebiyat Eleştirmenleri Birliği) üyesiydi. 1965’te Galatasaray Lisesi edebiyat öğretmenliğine atandı. 19 Haziran 1973’te İstanbul’da öldü.

Alangu, 1936’da Gündüz dergisinde yayımlanan şiirleriyle edebiyat yaşamına girdi. Öğrencilik yılla­rında, Yurt ve Tarihten Sesler dergilerinde folklor araştırmaları ve masal incelemeleri yayımladı. Daha sonra, çalışmalarını edebiyat tarihi alanına yöneltti. Anadolu’da öğretmenlik ettiği yıllarda, folklor araş­tırmaları için zengin kaynaklar elde etti. istanbul’a döndükten sonra Yenilik ve Yeditepe dergileriyle Vatan gazetesinde edebiyat eleştirileri, kitap tanıtma yazıları yayımladı. Türk öykü ve romancılığı üstüne çeşitli yazılar yazdı, antolojiler düzenledi. Toplu yapıtlarını basıma hazırladığı Ömer Seyfettin üstüne bir biyografik roman da yazan Alangu, bu yapıtında ittihat ve Terakki döneminin aydın çevrelerini betim­lemiştir. 100 Ünlü Türk Eseri adlı kitabında, yazmayı düşündüğü geniş kapsamlı bir edebiyat tarihinin taslağını oluşturmuş, ancak, çalışmayı gerçekleştire-meden ölmüştür. Keloğlan, Karagöz, Meddah öykü­leri, ortaoyunu gibi halk edebiyatı araştırmaları ile bu alanda kaynak araştırmalar oluşturan Alangu, kendi yazdığı masalları da kıtaplaştırmıştır.

YAPITLAR:

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 4. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler