Edebi Şahsiyetler

Tabi Mustafa Efendi Hayatı, Kimdir, Eserleri, Hakkında Bilgi

TAB’Î MUSTAFA EFENDİ (18. yy)

Osmanlı, besteci. Türk müziğinde Klasik üslubun en usta bestecilerinden biridir.

İstanbul’da doğdu, aynı kentte öldü, ölüm tarihinin 1763’ten sonra olduğu biliniyor. Müezzin Mustafa, Kassam Ahdebzade adlarıyla da anılmıştır. Hanende, sazende, hattat ve şairdi. Hattat olarak sülüs ve nesih yazıları yazardı. III. Osman zamanında saray müezzinliğine getirildi. 1750’de Saray-ı Cedit (Yeni Saray) kapıcılar kâhyası oldu.

Tab’î Mustafa Efendi’nin zamanımıza ulaşabilen yapıtları Klasik Türk müziğinin en seçkin örnekleri arasındadır. Bunlarda, pek az bestecide rastlanabilen ince bir işçilik görülür. Müziği başkalarınınkinden ayırt edilebilen, özgün nitelikler taşır. Üslubu sade olduğu kadar, çekici ve gösterişlidir. Melodilerinin akışında zengin, canlı, kimi bölümlerinde de süslemeci bir tavır kendini gösterir. Anlatımı çok açıktır; çeşitli yapıtları yalnız müzik çevrelerinde değil, geniş bir dinleyici kesimince sevilmiş, radyo programlarında, konserlerde sık sık okunmuştur. Yüzden fazla beste yapmışsa da, bunlardan notalarıyla günümüze ulaşabilenlerin sayısı otuz dolayındadır.

• YAPITLAR (başlıca): Baya.ti Ağır Semai “Çıkmaz derûn-i dilden efendim Muhabettin”; Bayati Yürük Semai“Gül yüzlülerin şevkine gel nûş edelim mey”; Hüseyni Nakış Yürük Semai “Ben gibi sana âşık-ı üftade bulunmaz”; Sazkâr Beste “Hemîşe dilde sühan elde saz-kânmdır”; Hüseyni Yürük Semai “Dök dideden eşk-i teri sermayesiz olmaz”.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi