Kimdir

Süreyya Berfe kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Süreyya Berfe kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Hikmet Süreyya Kanıpak adıyla 1943’te İstanbul’da doğan Süreyya Berfe, 1960’ta Çanakkale Lisesi’nden mezun oldu. İki yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, 4 yıl ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde okudu. Yedek subay öğretmen olarak yaptığı askerliğinin ardından, Arkın Yayınevi’nde çalışmaya başladı. 1972’de Ali Özgentürk ile birlikte Asyalı dergisini çıkardı. (2 sayı) 1976’da Can Yayınevinin çocuk kitapları bölümünde görev aldı. Sonraları reklam şirketlerinde metin yazarı olarak çalıştı.

Çocuk kitapları: Çocukça (Şiir, 2006), Eksik Alfabe (Şiir, 2006).

Kaynak: Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ansiklopedisi, 2. Cilt, Hasan Latif SARIYÜCE, Nar yayınları, 2012

Süreyya Berfe kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1943) Türk şair, ikinci Yeni şiir akımından uzaklaşıp halkçı değerlere yönelişte ilk atılımı yapanlardan biri olmuştur. İstanbul’da doğdu. Çanakkale Lisesi’ni 1960 yılında bitirdikten sonra bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ve Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde okudu. Askerliğini yedek subay öğretmen olarak yaptıktan sonra çeşitli yayınevlerinde çalıştı. Halen reklam yazarlığı yapıyor. 1966 yılında Türkiye Milli Talebe Federasyonu Kültür Yarışması’nda “Ka­saba” adlı şiiriyle birincilik kazandı.

Süreyya Berfe’nin ilk şiiri 1963 yılında Düzlem dergisinde yayımlandı. Süreyya Kanıpak imzasıyla yazdığı ilk dönem şiirlerinde İkinci Yeni etkisi taşıyan soyut çağrışımlara dayanan bir tutum içindeydi. 1969 yılında yayımladığı Gün Ola… adlı kitabındaysa bu tutumunu bir ölçüde değiştirdiği, yedek subay öğretmenliği döneminde karşılaştığı köy gerçeği ve döne­min politik hareketliliği çevresinde halkçı bir anlayışa ulaştığı görüldü. 1971 sonrasında kentli aydınları alaya alan ve yerleşik dünya görüşü öğelerini eleştiren şiirler yazdı.

YAPITLAR (başlıca):

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 15. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler