Tarihi Şahsiyetler

Sung Çin-ling Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

SUNG ÇİNG-LİNG (1892-1981)

Çinli (ÇHC) kadın siyasetçi. Bağımsızlık mücadelesine katılmış, ÇHC yönetiminde görev almıştır.

Şanghay’da doğdu, 29 Mayıs 1981’de Pekin’de öldü. ABD’de öğrenim gördü. Kendisinden 26 yaş büyük olan Çin bağımsızlık mücadelesinin önderi Sun Yat Sen ile 25 Ekim 1914’te evlendi. 1925’te Sun Yat Sen’in ölmesinden sonra etkin olarak siyasete atıldı ve Kuomintang’ın (KMT) sol kanadında yer aldı. Bu örgütün önderliğini ele geçiren Çan Kay-şek’in 1927’de KMT-ÇKP (Çin Komünist Partisi) ittifakına son vermesi üzerine yöneticilerin Sun Yat Sen’in çizgisinden ayrıldığını açıklayarak ÇKP ile işbirliğine yöneldi. Bir süre SSCB’de kaldıktan sonra Batı Avrupa’ya ve ABD’ye geçti. 1932’de Çin İnsan Haklarım Savunma Birliği’nin kurulmasına yardımcı oldu.

1937’de Çin-Japon Savaşı’nın başlamasından sonra ÇKP’nin denetimindeki bölgelere tıbbi yardım yapmayı ve sosyal hizmet götürmeyi amaçlayan Çin Savunma Birliği’ni örgütledi. Bu sırada Kuomintang hükümetinin üst düzey yöneticilerinden ve aynı zamanda büyük sanayicilerden biri olan erkek kardeşi
T.V.Sung ve Çan Kay-şek’in karısı olan kız kardeşi Sung Mei-ling ile ilişkileri geçici olarak düzeldi. Japonya’nın yenilmesinden sonra iç savaş başlayınca ÇKP’nin yanında yer aldı ve 1948’de Kuomintang’ dan ayrılan Çan Kay-şek aleyhtarlarının Hong Kong’ da kurduğu Kuomintang Devrimci Komitesi’nin onursal başkanlığına seçildi. 1949’da ÇHC’nin (Çin Halk Cumhuriyeti) kuruluşundan 1954’e kadar Merkezi Halk Hükümeti Konseyi’nin başkan yardımcılığını yaptı. Daha sonra Ulusal Halk Kongresi Komitesi başkan yardımcılığına getirildi. 1959’dan itibaren devlet başkanı yardımcısı unvanıyla yabancı elçilerin itimatnamelerini kabul etme ve onları ağırlama görevini üstlendi. Devlet başkanlığının resmen kaldırıldığı 1975 yılında yeniden Ulusal Halk Kongresi Komitesi başkan yardımcılığına getirildi. Bu arada 1950’de Dünya Barış Konseyi Bürosu üyeliğine, 1953’te Tüm Çin Demokratik Kadınlar Federasyonu onursal başkanlığına seçildi. 1951’de Lenin Barış Ödülü’nü aldı.

Sung Çin-ling Kültür Devrimi sırasında lüks bir yaşamı olduğu gerekçesiyle eleştirilere uğramakla birlikte, bulunduğu görevlerden alınmamıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi