Tarihi Şahsiyetler

Stamford Raffles Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

RAFFLES, Thomas Stamford (1781-1826)

İngiliz devlet adamı. Sömürge yöneticiliği sırasında İngiltere’nin Uzakdoğu’daki çıkarlarını korumuş, Singapur’u kurmuştur.

6 Temmuz 178l’deJamaika Adası’ndan İngiltere’ye dönüş seferini yapmakta olan bir gemide doğdu, 5 Temmuz 1826’da Londra’da öldü. Müsrif bir tüccar olan babasının borçlarım ödemek ve annesiyle dört kızkardeşi-nin geçimini sağlamak için eğitimini yarıda bırakarak 14 yaşındayken Doğu Hint Şirketi’nde kâtip olarak çalışmaya başladı. Boş zamanlarda doğa bilimleri üzerine çalışarak ve çok sayıda yabancı dil öğrenerek kendisini geliştirdi. Doğu Hint Şirketi’nin 1786’da Hindistan-Çin seferi yapan gemiler için Malakka Boğazı’nın kuzeyindeki Penang Adası’nda kurduğu ikmal limanında, İngiliz hükümetine bağlı bir yönetimin kurulmasının ardından, 1805’te yönetici yardımcısı olarak adaya gönderildi.Bu görev sırasında Malaya halkının dili, tarihi ve kültürü üzerine kapsamlı araştırmalar yaptı.

1808’de sağlık nedenleriyle gittiği Malakka’da (bugün Malaya’da),bu limanın Doğu Hint Şirketi tarafından terkedilmek üzere olduğunu öğrenince, Malakka’nın İngiltere’nin Uzakdoğu ile yaptığı ticaret için Penang’dan çok daha elverişli olduğunu kanıtlayan bir rapor yazarak, şirket yönetiminin kararım değiştirmesinde önemli rol oynadı. Bu raporuyla İngiltere’nin Hindistan genel valisi Lord Minto’nun (1751-1814) dikkatini çekti ve Haziran 1810’da onun tarafından Kalküta’ya davet edildi. Kal-küta’da bulunduğu sırada, genel valiyi, I.Napoleon’un Hollanda’yı yenilgiye uğratması üzerine Fransa’nın denetimine geçen ve Fransızlar’ ın İngiliz gemilerine yönelttikleri saldırılarda üs olarak kullandıkları Cava Adası’ nı ele geçirmek gerektiğine ikna etti. Lord Minto tarafından adayı ele geçirmeye yönelik bir sefer planı hazırlamakla görevlendirilerek Malakka’ya döndü. 100 gemiden ve aralarında Raffles’ın da bulunduğu yaklaşık 12.000 askerden oluşan İngiliz birliklerinin Ağustos 1811’de Cava Adası’ndaki Cakarta’ya (Batavia) yaptığı çıkarmadan kısa bir süre sonra, Fransız-Hollanda birlikleri yenilgiye uğradı ve adanın işgali tamamlandı.

İlgili Makaleler