Felsefe Yazıları

Solipsizm Nedir, Tanımı, Solipsizm Felsefesi Tarihi Hakkında Bilgi

Solipsizm (Latin harfleri, ‘yalnız’ anlamına gelen Latince ve ‘ben’ anlamına gelen ipse), yalnızca birinin kendi zihninin varolduğundan emin olan felsefi bir düşüncedir. Epistemolojik bir konum olarak, solipsizm, kendi aklının dışındaki her şeyin bilgisinin bilinmediğini tutar; Dış dünya ve diğer zihinler bilinemez ve zihin dışında mevcut olmayabilir. Metafizik bir konum olarak solipsizm, dünyanın ve diğer zihinlerin var olmadığı sonucuna gider.

Çeşitleri

Farklı şüphecilik derecelerine paralel olarak değişen derecelerde solipsizm vardır:

Metafizik solipsizm

Metafizik solipsizm çeşitli solipsizmdir. Sübjektif idealizm felsefesine dayanan metafizik solipsistler, benliğin varolduğu tek gerçektir ve dış dünya ve diğer kişiler de dahil olmak üzere tüm diğer gerçekler bu benliğin temsilcisidir ve bağımsız bir varoluşa sahip değildir. Orada Caspar Hare’nin benmerkezcik presentizmi (veya perspektif gerçekçiliği) gibi metafiziksel solipsizmin daha zayıf olan versiyonlarıdır; diğer insanlar bilinçlidir ancak deneyimleri basitçe yoktur.

Epistemolojik solipsizm

Epistemolojik solipsizm idealizmin çeşitliliğidir, buna göre yalnızca solipsist filozofun zihinsel içeriği bilinir. Harici bir dünyanın varlığı aslında yanlış olmak yerine çözülmez bir sorundur.  Dahası, dış dünyanın kimlerin zihninden bağımsız olarak ne derece var olduğu konusunda da kesin olamaz. Örneğin, Tanrı benzeri bir varlık beyninin aldığı duyuları kontrol eder ve sanki çoğu (Tanrı benzeri varlığı ve kendisi hariç) dışlanmış bir dünya varmış gibi görünmesini sağlayabilir. Bununla birlikte, nokta, epistemolojik solipsistlerin bunu “çözülmez” bir soru olarak görmeleridir.

Epistemolojik solipsistler gerçekçiliğin bir ajanın zihninden bağımsız ve sadece ajanın duyuları aracılığıyla bilinebileceği bir evrenin var olduğunu varsayarak, bu bağımsız evrenin varlığı bilimsel olarak nasıl çalışılacağını varsayarak iddia eder:  Bir kişi kurarsa Ona bakmadığında fotoğrafı çeken bir kamera, eninde sonunda kameraya ayın bir görüntüsünün nihayetinde baktığını belirledi. Mantıksal olarak, bu, ayın kendisinin (hatta fotoğraf makinesinin) fotoğrafın çekileceği zamana ait olduğunu garanti etmez. Bağımsız bir ayın bir imgesi olduğunu belirlemek için, soruyu dilenmek için gereken birçok varsayım gerekir.

Metodolojik solipsizm

Metodolojik solipsizm, solipsizmin agnostik bir varyantıdır. “Bilgi” için katı epistemolojik gerekliliklerin (örneğin, bilginin kesin olması gerekliliği) muhalefetinde bulunur. Hala herhangi bir indüksiyonun düşebileceği noktaları eğlendirir ve teknelerde beyin olabiliriz. Metodolojik solipsizm bazen daha da ileri giderek, beyin olarak algıladığımızda dahi, aslında dış dünyanın bir parçası olduğu söylenebilir; zira sadece aklımızı görüp hissedeceğimiz duyularımız içindir. Belli ki sadece düşüncelerin varlığı bilinmektedir.

Önemli olan, metodolojik solipistler, daha güçlü solipsizmin biçimlerinin gerçekten doğru olduğuna karar vermeyi düşünmemektedir. Dış dünyanın gerekçelerinin kendi bilincine dair tartışılmaz gerçeklerle kurulması gerektiğini vurgularlar. Metodolojik solipsist, öznel izlenimlerin (Empirisizm) ya da doğuştan gelen bilginin (Rasyonalizm) felsefi inşanın yegane olası başlangıç ​​noktası olduğuna inanmaktadır (Wood, 295). Metodolojik solipsizm genellikle bir inanç sistemi olarak değil, şüpheciliğe yardımcı olmak için bir düşünce deneyi olarak kullanılır (örneğin, Descartes’ın kartezyen şüpheciliği).

Solipsizm Felsefesinin Ana Noktaları

Maddi varlığın inkar edilmesi, tek başına, solipsizm oluşturmaz.

Metafizik solipsistik dünya görüşünün bir özelliği, diğer zihinlerin varlığının inkarıdır. Kişisel deneyimler özel ve etkilenmez olduğundan, başka bir varlık tecrübesi ancak benzetme yoluyla bilinir.

Filozoflar, bir çıkarım veya benzetmeye dayalı bilgiyi geliştirmeye çalışırlar. Descartes’ın epistemolojik girişiminin başarısızlığı gerekçesiyle, tüm bilginin “bence, bende var olduğum” bir “Ben” in doğası hakkında herhangi bir ayrıntı vermeden yaygınlaşacağı fikrini uyandırdı. Var olduğu kanıtlanmıştır.

Solipsizmin teorisi aynı zamanda yakından incelenmelidir çünkü her biri kendisinin temel ve geniş kapsamlı önemi olan üç yaygın felsefe varsayımıyla ilgilidir:

Benim en kesin bilgim kendi zihnimin içeriğidir – düşüncelerim, deneyimlerim, etkilerim vs.
Zihinsel ve bedensel arasında belirli bilinçli deneyimin veya zihinsel durumların ortaya çıkışı ile belirli bir türden bir “ceset” in “sahip olma” ve davranışsal eğilimleri arasında hiçbir kavramsal ya da mantıksal olarak gerekli bağlantı yoktur.
Belli bir kişinin deneyimi mutlaka o kişiye özeltir.

Bazı insanlar bunu kabul eder; zihninden bağımsız bir şeyin kanıtlanamamasına rağmen, solipsizmin yaptığı nokta alakasızdır. Bunun nedeni, dünyayı algıladığımız ya da algılayamayacağımız bağımsız bir şekilde, bu algıdan kurtulamayacağız (ölüm yoluyla hariç), bu nedenle dünyanın aklımızdan bağımsız olduğunu varsayarak hareket etmek en iyisidir. Örneğin bir kişi bir suç işlediyse, biri cezalandırılacaktır, bu da dünya kendisinin zihninden bağımsız olmasa bile, kendine bir tehlike oluşturacaktır; Bu nedenle, kişinin menfaati ve dünyasının kişinin zihninden bağımsız olarak var olduğunu varsaymak en uygundur.

Solipsizm Tarihi

Leontini’nin Gorgias’ları

Solipsizm, ilk önce, Roma şüphelisi Sextus Empiricus tarafından aktarılan şu sözlerle nitelendirilen Yunan preokratik sofist Gorgias (M.Ö. 483-375) tarafından kaydedildi: [5]

Hiçbir şey yok.
Bir şey varsa bile, hiçbir şey bilinemez.
Bir şey bilinebilseydi bile, bu konuda bilgi başkalarına iletilemez.

Sophists’in önemli bir kısmı “objektif” bilginin edebi bir imkânsızlık olduğunu göstermekti. (Abdera Protagonallerine atfedilen yorumlara da bakın).
Decartes

Yalnızcılığın temelleri, bireyin herhangi bir ve tüm psikolojik kavramları (düşünme, istekli olma, algılama vb.) Anlayışının kendi zihinsel durumlarıyla bir analoji vasıtasıyla gerçekleştirildiği görüşünün temelidir; Yani, iç tecrübeden soyutlama yoluyla. Descartes, anlaşılamaz kesinlik arayışını epistemolojinin birincil hedefi statüsüne yükselterek, epistemolojiyi “ilk felsefeye” yükseltirken, bu görüş veya bunun bir çeşidi de felsefede etkili olmuştur.
Berkeley

George Berkeley’nin idealizm lehine materyalizme karşı verdiği argümanlar solististe Descartes’te bulunmayan bir dizi argümanı sağlar. Descartes, ontolojik ikiliği savunurken, maddi bir dünyanın (res extensa) ve aynı zamanda maddi olmayan zihinlerin (resic cogitans) ve Tanrı’nın varlığını kabul ederken, Berkeley maddenin varlığını kabul eder, zihinleri inkar eder; bunlardan biri Tanrı’dır.

İlgili Makaleler