WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_163a6_2.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Solakzade Mehmet Hemdemi Efendi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Edebi Şahsiyetler

Solakzade Mehmet Hemdemi Efendi Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MEHMED HEMDEMİ ÇELEBİ [Solakzade] ( ?- 1658)

Osmanlı, tarihçi ve besteci. Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan 1644’e değin geçen olayları anlatan tarihiyle tanınmıştır.

İstanbul’da doğdu, aynı kentte öldü. Doğum tarihi bilinmiyor. Yaşamı hakkında da yeterli bilgi yoktur. Babasının, solakbaşı (padişah muhafızı) olması nedeniyle solakzade diye tanınır. Çocuk yaşta Enderun’a girip eğitim gördü.Daha sonra IV. Murad’ a musahib oldu. Manzum yapıtlarında kullandığı, “nedim” ve “musahib” anlamına gelen Hemdemi mahlasını ı bundan ötürü aldığı düşünülebilir. IV. Murad’ ın ölümünden sonra, Sultan İbrahim (1640-1648) ile IV.    Mehmed (1648-1687) dönemlerinde de aynı görevde bulunduğu sanılıyor.

Yetişmesinde büyük yardımları dokunan Has-odabaşı Haşan Ağa’nın isteği ile yazdığı doksan iki beyitlik Fihrist-i Şahân adlı manzumeyi IV. Mehmed’ e sundu. Yapıtta Osman Gazi’den, IV. Mehmed’e kadar on dokuz padişahın tahta çıkış ve ölüm tarihleri ile önemli olaylar birkaç beyitle kısaca anlatılmıştır. Kendi adıyla anılan tarihi, Osman Gazi’den 1644’e değin geçen olayları içerir. Yalın bir dille yazılmış yapıtın 1622’ye değin gelen bölümünde, Hoca Saded-din Efendi ile Hasanbeyzade’nin tarihlerinden yararlanmıştır. Bundan sonraki bölüm ise kendi gözlemlerine dayanır, iki baskısı olan yapıtın ilk baskısı I. Bayezid dönemini kapsar. Yazma nüshaları ile basılı nüshalar arasında belirgin farklar vardır. Bestelerinde Miskalî mahlasını kullanmıştır. Değişik makamlarda yirmi dokuz saz eseri vardır.

•    YAPITLAR (başlıca): Kitap: Tarih-i Âl-i Osman li-Solakzâde, (ö.s.), 1855; Solakzade Tarihi, (ö.s.), 1880; Solakzade Mehmed Hemdemi Merhumun Fihrist-i Şahân-ı Al-i Osman Nam Eser-i Manzumu ve ilâveleridir, (ö.s.), 1919. Saz Eserleri: Uşşak devr-i kebir peşrev; Bayati darh-ı fatih peşrev; Hüseyni darheyn peşrev; Acem havi peşrev; Rast fahte peşrev; Segah saz semaisi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi